MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Daalian mukuloiden talvisäilytys

15. helmikuuta 2022

Kun pakkanen on puraissut viimeisiäkin daalian kukkia, on aika kaivaa mukulat ylös maasta. Daaliat ovat herkkiä pakkaselle, eivätkä ne selviä talvesta kukkapenkissä, vaan ne pitää kaivaa ylös ja säilyttää paikassa, jossa lämpötila pysyy nollan yläpuolella.

Lokakuussa suureen osaan maata ovat yöpakkaset jo saapuneet, ja daalioiden kasvukausi päättyy. Mutta daaliat on helppo säilyttää talven yli niin, että niistä saa nauttia jälleen seuraavana vuonna. Lisäksi mukulat voi jakaa osiin – sillä tavoin kukkia on seuraavana vuonna vieläkin enemmän. Daalioiden talvisäilytykseen tarvitaan pimeä ja kuiva paikka, jossa lämpötila pysyy nollan yläpuolella.

Nelson_Garden_How_to_store_dahlia_tubers_over_winter_Image-2.jpg

Suojaa kuitukankaalla

Daaliat kukkivat komeasti pitkälle syksyyn, mutta kun pakkaset tulevat, kukkaloisto katoaa. Ensimmäisinä hallaöinä voit suojata ne kuitukankaalla, mutta kun tulee kylmempi, daaliat jäätyvät ja kukkapenkkiin jäävät pelkät ruskeat varret.

Merkitse mukulat

Mukulat kannattaa merkitä ennen hallan tuloa, sillä sen jälkeen niitä on mahdotonta tunnistaa. Kirjoita ylös tietoja, joista voi olla keväällä apua, kun laitat mukulat takaisin maahan – esimerkiksi nimi, korkeus, väri ja kukan koko. Tiedot voi kirjoittaa vaikka bambusta tehtyyn nimisäleeseen tai paperilappuun, ja sitoa se narulla kiinni varren alaosaan.

Kaiva daalian mukulat ylös

Ole varovainen kaivaessasi mukuloita maasta, sillä ne vahingoittuvat helposti. Työssä on hyvä käyttää talikkoa, sillä lapio rikkoo mukulat herkästi. Toki lapiotakin voi käyttää, mutta se vaatii erityistä varovaisuutta.

Tee näin:

  1. Lyö talikko maahan pienen matkan päähän mukuloista ja nosta mukulat maasta.
  2. Ravistele multa pois.
  3. Leikkaa varsi sekatööreillä poikki noin 10 cm päästä tyvestä. Varren ollessa paksu, voit käyttää isompaakin työkalua, esimerkiksi oksasaksia.
  4. Varmista, että nimilappu pysyy paikoillaan.

Näiden työvaiheiden jälkeen on useita tapoja edetä. Jos säilytyspaikka on hieman liian lämmin ja kuiva, on hyvä säästää pikkuisen multaa mukuloiden ympärillä, etteivät ne kuivu. Jos paikka on puolestaan kosteanlainen, multa voi saada mukulat homehtumaan – huuhdo silloin mukulat vedellä ja anna niiden kuivua.

Kun mukulat ovat kuivuneet kunnolla, kaikki mädäntynyt aines on leikattu pois ja mukulat näyttävät siisteiltä, on aika pakata ne koreihin, pahvilaatikoihin tai muuhun vastaavaan. Voit kääriä mukulat sanomalehtipaperiin tai upottaa ne turpeeseen tai sahanpuruihin.

Testaa ja selvitä, mikä sopii varastointimahdollisuuksiisi parhaiten.

Daalian mukuloiden talvisäilytys

Ihanteellinen mukuloiden talvisäilytyspaikka on pimeä ja sopivan kuiva tila, jossa lämpötila pysyy nollan yläpuolella. Sellainen soppi voi löytyä vajasta, autotallista tai kellarista. Paras säilytyslämpötila pysyy 4–8 asteessa. Opettele tuntemaan käytettävissäsi olevat säilytyspaikat ja toimi sen mukaisesti. Tärkeintä on, että mukulat eivät altistu pakkaselle. Jos ilma on liian kuivaa, voit suihkutella mukuloille vettä aina silloin tällöin. Jos taas ilma on turhan kosteaa, mukuloihin voi muodostua hometta. Silloin on tärkeää ottaa pois kaikki homeiset kohdat, sillä home voi levitä terveisiin kohtiin.  

Nelson_Garden_How_to_store_dahlia_tubers_over_winter_Image-1.jpg

Kurkkaa mukuloita

Talven aikana on hyvä käydä toisinaan kurkkaamassa, miten mukulat voivat – että hiiret eivät ole syöneet niitä ja että mukulat eivät ole homeessa.

Anna daalian talvehtia ruukussa

Jos kasvatat daalioita ruukussa, voit säilyttää ne ruukuissa talven yli. Aseta ruukku paikkaan, jossa ei talvellakaan ole pakkasta, istuta mukulat keväällä uuteen multaan ja vie ruukut jälleen ulos.

Siemenistä kylvetyt daaliat            

Jos kylvit daaliat keväällä siemenistä, on niihinkin kesän aikana muodostunut mukula. Mukulat otetaan ylös ja säilytetään talven yli samalla tavalla, olitpa laittanut ne maahan siemeninä tai mukuloina.