MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Kukkakimpun sidonta

07. heinäkuuta 2021

Sido kesäinen kukkakimppu

Itse sidottu kimppu oman puutarhan kukista on silkkaa luksusta. Saimme ammattilaisten parhaat ohjeet ja vinkit käyttöömme ruotsalaiselta floristi Maria Bolanderilta, joka sakset kädessä ja saappaat jalassa näytti, miten leikellään ja asetellaan kukkia.

Keräsimme korkeita daalioita, muutamia kurjenpolven lehtiä ja joukon värikkäitä kesäkukkia pöydälle. Sitten olikin aika aloittaa kimpun tekeminen.

– Valitsen aina luonteeltaan ilmeikkäitä pääkukkia. Lisään niiden joukkoon pienempiä ”täytekukkia”, jotka eivät ole yksinään niin vaikuttavia vaan niitä tarvitaan useampia, sanoo Maria Bolander.

Tällä kertaa daalioista tuli pääkukkia, mutta yhtä hyvin olisimme voineet valita kehäkukkia tai ruusuja.

– Pidän siitä, että kimppuihin sekoitetaan kesäkukkia perennojen kanssa. Sillä tavalla kimpuista tulee rehevämpiä.

Värit kimppuun valittiin Marian oman maun mukaan. Trenditietoiset tietävät, että niukan minimalistinen tyyli on poissa.

– Aikaisemmin saatettiin antaa lahjaksi muutamia valkoisia liljoja. Nyt kimpuissa on paljon värejä ja muotoja. Sellaisista kimpuista pidän myös itse.

Kimppu omasta puutarhasta, voiko sen antaa myös lahjaksi?

– Ehdottomasti! Se on tätä päivää. Oma kimppu tarkoittaa sitä, että kimpun antaja on käyttänyt aikaa kukkien viljelyyn ja kimpun sitomiseen. Lähiviljelyajatus näkyy tässäkin.

Tee näin: Kukkakimpun sidonta

1. Lajittele kukat värin ja muodon mukaan, puhdista varsien alaosa lehdistä. Kukkakimppu rakennetaan keskeltä reunoille. Aloita sen vuoksi vahvalla, täydellisellä pääkukalla joka muodostaa pienen huipun kimppuun. Asettele varret spiraalin muotoisesti, aina samaan suuntaan. Näin kukat pysyvät omilla paikoillaan.

2. Jatka pienellä ”täytteellä”. Lisää kimppuun perennoja, jolloin kimppu saa vahvemman muodon. Seuraavaksi lisää muutamia pääkukkia. Älä mieti liikaa sitä, miten asettelet kukat. Liikaa laskelmoimalla kimpusta tulee helposti liian jäykkä ja ennakoitava.

3. Vaihtele kukkien korkeutta niin, että jotkut nousevat korkeammalle kuin toiset. Hyvä keino on asetella kookkaiksi kasvavat kukat kimpussakin korkeammalle.

4. Kun tunnet olevasi valmis, sido kimppu esim oljella. Leikkaa varret samanmittaisiksi. Tasoita imupinnat ja aseta kimppu vaasiin.


TEKSTI: KARIN SPJUTH / TRÄDGÅRDSLANDET 2013 / KUVA: LINA ALRIKSSON