MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Kylmäkomposti

09. heinäkuuta 2021

Muuta puutarhan jätteet multavaksi kompostimaaksi

Oma komposti on asialleen omistautuneelle viljelijälle tärkeä. On hienoa nähdä, kuinka puutarhanhoidosta syntyneistä jätteistä tulee multavaa kompostimaata, jossa kasvit viihtyvät.

Kompostimaata ei ole tapana tuhlailla. Kevään koittaessa se jaetaan yhtä suuriin annoksiin ja möyhennetään varovasti keittiöpuutarhan penkkeihin. Näin lähtölaukaus kevään töille on annettu!

Lämpimän ja kylmän kompostin erot

Lämpökomposti on tuhoeläimiltä suojattu, eristetty astia, jossa keittiöjäte voidaan kompostoida niin, ettei se houkuttele rottia tai hiiriä puoleensa. Komposti tarvitsee ilmastointiaukon, mutta sekin pitää suojata haittaeläimiltä metalliverkolla, jonka silmäkoko on korkeintaan 5 mm, jotta myös hiiret pysyvät poissa. Eristyksen ansiosta kompostointiprosessi jatkuu, vaikka ulkona olisi viileää. Kun lämpökomposti palaa hyvin, sen lämpötila saattaa nousta jopa 60 asteeseen. Kompostorin moitteettoman toiminnan voikin varmistaa kokeilemalla sen ulkopintaa tai mittaamalla lämpötilan maalämpömittarilla.

Kylmäkomposti voi myös olla astiassa. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla samalla tavalla haittaeläimiltä suojattu tai eristetty, koska kylmäkompostissa kompostoidaan vain puutarhajätettä. Yksinkertaisimmillaan kylmäkomposti voi olla maassa oleva kasa lehtiä, oksia ja muuta puutarhasta kerättyä materiaalia, mutta hajoamisprosessin vauhdittamiseksi kasa kannattaa koota oikealla tavalla.

 

Tee näin: Kylmäkomposti

1. Aseta puutarhakompostin pohjalle risuja.

2. Kerrosta sitten puutarhajätettä, esim. lehtiä, rikkaruohoa ja oksia, ohuina kerroksina vuorotellen jonkin typpipitoisen materiaalin, kuten ruohosilpun tai tallilannan kanssa. Puutarhajätekerrosten väliin voi laittaa myös maata, mutta silloin kompostointiprosessi on hitaampi.

3. Kun komposti on noin metrin korkuinen, se peitetään heinällä, oljilla, maalla, hakkeella tai vastaavalla. Myös kylmäkompostin kuivuutta on syytä tarkkailla, sillä kovin kuivaa kompostia pitää kastella vedellä, jottei kompostointiprosessi pysähtyisi.

4. Seuraavana keväänä komposti käännetään ja jälkikompostoidaan astiassa tai kasana.

5. Helpoin tapa selvittää, onko kompostimaa jo valmista käytettäväksi, on tunnustella ja haistella sitä. Jos maa murenee helposti käsissä ja tuoksuu hyvältä, se on valmista. Kylmäkomposti on erinomaista maanparannusainesta, ja sitä voi käyttää kasvimaalla kuinka paljon tahansa – möyhennä kylmäkomposti maahan, ja siitä on paljon iloa sekä vihanneksille että koristekasveille! Kylmäkompostissa on kuitenkin vähänlaisesti typpeä, ja siksi siihen tarvitsee lisätä esimerkiksi kanankakkaa, ennen kuin sitä voi käyttää ruukku- tai lavaviljelyssä.


TEKSTI/VILJELIJÄ: ANNA FORSLUND / KUVA: ANNA FORSLUND