MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Kylvä nurmi syksyllä

20. kesäkuuta 2022

Kylvä nurmi syksyllä – silloin olosuhteet ovat erinomaiset uuden nurmikon perustamiselle tai kuluneen nurmikon korjaamiselle. Maan lämpötila on ihanteellinen ja ilman kosteus korkea, jolloin siemenet itävät helpommin. Lisäksi rikkaruohoista on vähemmän kiusaa, ja siemenet saavat kunnollisen etumatkan.

Onko mitään ihanampaa kuin kävellä ympäriinsä kauniilla, tiheällä ja vihreällä nurmikolla? Syksyllä kylvetyllä nurmikolla on hyvät edellytykset asettua paikoilleen ja muodostaa tiheä ja upea nurmi seuraavaksi vuodeksi. 

Nelson_Garden_Sowing grass in autumn_image_3.jpg

Valmisteleva työ on tärkeää, jotta siementen kylvö onnistuu. Aloita haravoimalla juuret, oksat, kivet ja rikkaruohot nurmen pinnalta. Sekoita maahan hiekkaa tai soraa, jos maa on savinen, paranna maata, jos se on kovin köyhä, ja suorita peruslannoitus tarpeen mukaan.

Kun maa on tasainen, voit painaa sitä esimerkiksi puutarhajyrällä tai astella sen päällä, jotta alusta tukevoituu. Kylvä sitten siemenet joko kylvövaunulla tai käsin. Helppo tapa kylvää tasaisesti koko alueelle on jakaa nurmi pienempiin osiin ja kylvää yksi osa kerrallaan.

Nelson_Garden_Sowing grass in autumn_Thumbnail.jpg

Itää 2–4 viikossa

Haraa siemenet mullan joukkoon haravalla ja kastele sitten huolellisesti. Kun arvelet kastelleesi tarpeeksi, kastele vähän lisää. Pinnan on pysyttävä kosteana itämisaikana, jotta siemenet eivät pääse kuivumaan.

Siemenet alkavat itää 2–4 viikon kuluttua. Odota, kunnes korret ovat noin 7 sentin korkuisia, ennen kuin leikkaat nurmen ensimmäisen kerran. Silloinkin on tärkeää, ettet leikkaa liikaa, vaan ainoastaan lyhennät pikkuisen korsien kärjistä. Näin nurmikko kasvaa tiheäksi. Anna myös ruohosilpun jäädä nurmelle, sillä siitä imeytyy ravinteita takaisin maahan.

Näin kastelet vasta kylvettyä nurmea

Vasta kylvettyä nurmea on tärkeää kastella, jotta se juurtuu kunnolla. Jos ilma on lämmin ja aurinkoinen, nurmea voi olla tarpeen kastella montakin kertaa päivässä. Kun nurmi on asettunut paikoilleen, on hyvä kastella runsaasti, mutta harvemmin. Hyvä aika kastelulle on iltaisin, kun haihtuminen on vähäisempää kuin päivällä.  

Riippuen siitä, minkä nurmisiemenen olet valinnut ja minkälainen sää on ollut, uutta nurmea voi yleensä käyttää suunnilleen kahdeksan viikon kuluttua. Kestää kuitenkin vielä pidempään ennen kuin nurmikko sietää rajumpaa menoa.

Nelson_Garden_Sowing grass in autumn_image_1.jpg

Vahvista vanhaa nurmea kylvämällä lisää

Olemassa olevaa nurmea, joka on kenties vaikeuksissa rikkaruohojen tai sammaleen takia, voi parantaa kylvämällä siihen uusia nurmisiemeniä. Kun jaat siemenet tasaisesti nurmelle yhdessä lannoitteen kanssa, saat kastelemalla tiheän ja rehevän nurmen, joka pystyy vastustamaan myös rikkaruohoja paremmin. Samalla tavoin voit parannella kesän villeistä pallopeleistä tai kottikärryn renkaista kärsinyttä nurmikkoa.