MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Vahvista lapsesi vastustuskykyä viljelyn avulla

25. toukokuuta 2023

Nelson_Garden_stronger-immune-system-through-gardening_thumbnail.jpg

Viljelyharrastus vie lapsen lähemmäs luontoa, kehittää hyvinvointia ja tuo lisäksi lapsen elämään iloa ja ylpeyttä. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että viljelyä harrastavat esikouluikäiset lapset kehittävät nopeasti vahvan vastustuskyvyn. Viljely auttaa torjumaan sairauksia ja muita terveysongelmia, kuten allergioita.

Viljely vahvistaa vastustuskykyä

Monet lapset kasvavat nykyään kaupunkiympäristössä, jossa on korkeat hygieniastandardit ja vain vähän fyysistä kosketusta luontoon. Allergiset sairaudet ovat myös lisääntyneet, ja viimeisimpien väestötutkimusten mukaan joka kolmannella aikuisella Suomessa on allergisia oireita *). Science -tiedelehdessä julkaistu suomalainen tutkimus osoittaa, että lasten immuunijärjestelmä vahvistuu nopeasti, kun lapset ovat säännöllisesti kosketuksissa mullan ja kasvien kanssa. Tutkimuksessa todettiin myös, että näillä lapsilla on pienempi riski sairastua allergioihin.

Tutkimuksessa esikoulun ulkopihalle istutettiin nurmikkoa ja metsänpohjaa, ja sinne vietiin kasvatuslaatikoita. Jo kuukauden kuluttua pystyttiin toteamaan, että lasten ihon mikrobikoostumus oli monipuolistunut. Tällä on suuri merkitys ihmisen vastustuskyvyn kannalta. Myös veriarvot paranivat, minkä seurauksena lasten riski sairastua allergioihin, diabetekseen ja keliakiaan pieneni. Tuloksia verrattiin vertaisryhmiin muissa esikouluissa ja niiden todettiin olevan yksiselitteisiä.

Viljely yhdessä aikuisen kanssa nuoresta iästä lähtien tuo lapsen elämään sekä leikkiä että oppia luonnosta. Samalla vastustuskyky vahvistuu ja parantaa edellytyksiä pysyä terveenä. Viljelyharrastuksella on paljon positiivisia vaikutuksia!

Nelson_Garden_stronger-immune-system-through-gardening-image_1.jpg

Vinkkejä viljelyn aloittamiseen lasten kanssa

Lapset ovat usein kärsimättömiä. Kannattaa siis aloittaa nopeasti itävillä ja kasvavilla kasveilla, jotta lapset pääsevät näkemään työnsä tulokset pian! Hyviä valintoja ovat esimerkiksi salaatti, sokeriherneet ja retiisi. Salaattia voi sitä paitsi viljellä vaikka keittiön ikkunalaudalla. Jos tilaa on vähän, voi kasveja kasvattaa myös vedessä, hydroponisessa kasvatuslaatikossa.

Jos viljelee ulkona puutarhassa, on vuodenaikojen vaihtelu hyvä ottaa huomioon, jotta lasten mielenkiinto riittää ympäri vuoden ja puutarhasta aina löytyy jotain jännittävää. Esimerkiksi retiisit kypsyvät aikaisin, kurpitsat puolestaan saavuttavat suuren koon syksyllä. Uskallamme luvata, että lapset rakastavat itse kasvatettujen kurpitsojen kaivertamista Halloweeniksi!

Tietoa tutkimuksesta

Tutkimukseen osallistui 75 3–5-vuotiasta lasta kymmenestä eri esikoulusta. Tutkimuksessa seurattiin, kuinka lasten ihon mikrobikoostumus muuttui, kun he olivat kuukauden ajan säännöllisesti kosketuksissa mullan ja kasvien kanssa. Saatuja tuloksia verrattiin kahteen vastaavaan esikoululaisryhmään. Mukana oli lapsia, joilla ei ollut pääsyä viheralueille tai istutuksiin sekä lapsia, jotka oleskelevat säännöllisesti metsässä. Tutkimus on julkaistu Science Advances -lehdessä.

*) THL Kansantaudit