MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textNopea toimitus
  • item.textIlmaiset palautukset
  • item.textPerustettu vuonna 1933
Jälleenmyyjille

5 vinkkiä kasvivalaistukseen ja sisäkasvatukseen

16 November 2022

Kasvivalaisimien avulla saat kukoistavia syötäviä kasveja jopa talvella. Onko kasvivalaistus todella aina tarpeen sisäkasvatuksen onnistumiseksi talvella? Vastaamme kysymyksiisi.

1. Tarvitsenko kasvivalaistusta talvella kasvattaessani kasveja sisätiloissa?

Ei, et tarvitse aina kasvivalaistusta kasvattaaksesi sisällä talvella, mutta se vaikuttaa työn tuloksiin. Se kuinka ratkaisevassa asemassa valaistus on, riippuu osittain siitä, mitä haluat kasvattaa ja kuinka paljon valoisia tunteja asuinpaikassasi on. Se riippuu myös siitä, kuinka paljon päivänvaloa asuntoosi pääsee. Lokakuusta maaliskuuhun täällä pohjoisessa ei ole tarpeeksi päivänvaloa.

2. Milloin kasvivalaistusta todella tarvitaan?

Jotkin yrtit ja lehtivihannekset tarvitsevat lisävaloa kasvaakseen ja menestyäkseen, kun päivät lyhenevät. Monet lajikkeet pärjäävät talvella pelkällä päivänvalolla, mutta ne tuottavat suuremman ja paremman sadon, jos niitä tuetaan kasvivalolla pimeimpinä kuukausina. Kasveista, jotka eivät saa riittävästi valoa, tulee korkeita ja laihoja. Kun kasvit saavat lisää valoa, ne kasvavat voimakkaammin ja tuottavammin. Siis lisää satoa toisin sanoen!

Toinen kasvivalaisimien etu on se, että voit tarvittaessa siirtää kasvatuspaikkaa sisällä. Kasvivalaisimien ripustamiseen on saatavilla kätevät jalustat, joten voit myös helposti vaihtaa kasvupaikkaa. Parhaat tulokset saavutetaan kuitenkin yleensä, jos valitset kasvatuspaikaksi valoisan ikkunanedustan lisävalolla. Silloin sekä päivänvalo että kasvivalaistus auttavat antamaan kasveillesi tarpeeksi valoa, jota ne tarvitsevat kasvaakseen ja tuottaakseen hyvän sadon. Kasvivalaisimet kannattaa ripustaa lähelle kasveja, jotta ne saavat riittävästi valoa.

On myös hyvä tietää, että monet lehtivihannekset tarvitsevat lämpöä vain, kun siemenet ovat itämässä. Kun siemenet ovat itäneet, lehtivihannekset kasvavat paremmin, jos ne sijoitetaan viileään paikkaan. Ne eivät siis tarvitse kasvuvaiheessa lämpöä, vaan pikemminkin runsaasti valoa ja mieluiten viileämpiä lämpötiloja. Kasvivalaistus mahdollistaa lehtivihannesten kasvattamisen viileässä kellarissa, jossa kasvivalaistus ja viileä ilma saavat kasvustosi kukoistamaan.

Jos kasvupaikallasi on vähän päivänvaloa, kasvien valaistuksen on oltava päällä noin 16-18 tuntia päivässä. Muussa tapauksessa 14-16 tunnin valaistus voi olla riittävä.

Namnlös1.jpg

3. Haluan kasvattaa syötäviä kasveja – mikä toimii parhaiten sisällä talvella?

Jos haluat jotain todella helppoa ja nopeasti kasvavaa, voit kasvattaa talvella esimerkiksi erilaisia ituja. Tarjolla on useita jännittäviä ja maukkaita lajikkeita, kuten retiisi- ja fenkoliversoja. Idut eivät tarvitse lainkaan lisävaloa kasvaakseen.

Jos haluat kasvattaa muita syötäviä kasveja sisällä, yrttien mikrolehdet ja myöhemmin kerättävät lehtivihannekset toimivat yleensä parhaiten. Mikrolehdet ovat erityisen helppoja saada menestymään, eivätkä ne aina vaadi kasvivaloja sisätiloissa.

Yrtit, salaatti ja kaali tarvitsevat yleensä lisävalaistusta kasvaakseen hyvin talvella sisällä. Jos haluat kasvattaa jotain tällaista, on hyvä idea ostaa hyvä kasvivalaisin. Kasvivalaisin loisteputkivalaisimilla tai LED-valoilla ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja ja toimivat useimmille kasveille. Jos haluat mieluummin jotain pienempää, kasvilamppu on myös hyvä vaihtoehto.

Kun olet hankkinut kasvivalaisimen, voit käyttää sitä myös Välimeren alueen kasvien talvehtimisvalaisimena tai lisävalona, jos haluat esimerkiksi aloittaa chilien kasvatuksen joulukuussa tai tammikuussa. Kasvivalosta on hyötyä myös, jos haluat idättää muita siemeniä aikaisin keväällä, kun päivät ovat vielä melko lyhyitä.

Namnlös2.jpg

4. Jos haluan kasvattaa lehtivihanneksia sisätiloissa, mikä on parasta kasvatettavaa?

Mikrolehdet ovat pieniä versoja ja vihreitä lehtiä, jotka ovat erittäin hyödyllisiä ja samalla erittäin helppoja saada menestymään, kun haluat kasvattaa kasveja sisällä – oikeastaan mihin aikaan vuodesta tahansa. Todella helposti kasvatettavia mikrolehtiä ovat esimerkiksi herneenversot ja auringonkukanversot. Jos haluat hieman enemmän pistävyyttä ja pippurisuutta, valitse helposti kasvatettavia mikro-lehtipihlajan tai lehtiretiisin mikrolehtiä. Mausteiset mikrolehdet ovat erityisen hyviä salaatissa avokadon kanssa. Tarjolla on myös useita muita jännittäviä lajikkeita kokeiltavaksi.

Usein mikrolehdet kasvavat hyvin nopeasti valoisan ikkunan edustalla. Vain kahdesta neljään viikossa sinulla on tuoreita, raikkaita versoja ja vihreitä pieniä lehtiä, jotka tuovat maukkaita vitamiinipistoksia ruokapöytään. Pienellä lisävalaistuksella talvella voit saada mikrolehdet kasvamaan entistä paremmin ja tuottamaan enemmän satoa kuin ilman valaistusta.

Mikrovihannesten lisäksi voit kasvattaa sisätiloissa myös muita lehtivihanneksia. Hyviä esimerkkejä ovat rucola, salaatti ja aasialainen kaali. Kokeile kaalilajikkeita, kuten pak choita, mizunaa tai miksei useiden aasialaisten kaalilajikkeiden sekoitusta. Kaikki nämä lajikkeet tarvitsevat lisävaloa menestyäkseen sisätiloissa. Pinaattia voidaan kasvattaa myös sisätiloissa kasvivalaistuksen avulla. Pinaatti kuitenkin pitää todella viileästä, joten sitä voi olla voi olla hieman vaikeampi kasvattaa menestyksekkäästi.

5. Mitä yrttejä voin kasvattaa sisällä talvella?

Siementen kylväminen ja mausteiden kasvun seuraaminen talvella on todella ihanaa. Monia mausteita, joita haluamme käyttää ruoanlaitossa, voidaan kasvattaa sisällä, kunhan ne saavat riittävästi valoa ja pieniä annoksia ravinteita aika ajoin.

Tässä on luettelo mausteista, joita voit kokeilla kasvattaa sisätiloissa, mieluiten kasvivalon avulla:

Basilika - Basilika tarvitsee paljon valoa. Toisin kuin lehtivihannekset, se tarvitsee myös paljon lämpöä, jopa kasvuvaiheessa.

Sitruunamelissa - Helposti kasvatettava yrtti, joka pitää valoisasta ikkunasta, mutta ei liian kosteasta paikasta.

Tilli - Tillin itäminen kestää jonkin aikaa (sekä ulkona että sisällä), mutta se menestyy hyvin myös sisätiloissa, kunhan multa pidetään kosteana.

Minttu - Minttu on todellinen selviytyjä ja se leviää hyvin ruukussa.

Oregano - Oregano on hyvin riippuvainen runsaasta valosta.

Persilja - Persiljaa voi kylvää sisätiloissa ruukkuihin ja se viihtyy valoisalla, aurinkoisella paikalla.