MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Herättele pelargonit uudelleen eloon talven jälkeen

05. toukokuuta 2022

Nyt on aika ottaa pelargonit esiin ja leikata ne. Osa taimista saattaa näyttää oikein kauniilta, eikä kaipaa leikkaamista, mutta osa näyttää ehkä laihanpuoleisilta ja tarvitsee vähän huolenpitoa. Tässä vinkkejä pelargonien hellävaraiseen herättelyyn pitkän ja pimeän talven jälkeen.

Helmi-maaliskuussa on aika ottaa pelargonit esiin ja leikata ne. Riippuen siitä, minkälaisessa paikassa pelargonit ovat viettäneet talven, ne voivat näyttää kovin erilaisilta. Jos talvehtimispaikka on ollut kovin viileä, taimissa ei luultavasti ole tapahtunut paljonkaan muutosta. Jos taimet ovat olleet viileässä huoneessa sisällä, ne ovat luultavasti alkaneet kasvaa ja työntää uusia versoja talven aikana.

Voit leikata pelargoneja aika reippaasti vahingoittamatta niitä. Kunhan taimiin jää muutamia versoja, ne näyttävät muutaman kuukauden kuluttua jälleen tuuheilta ja kauniilta.

Nelson_Garden_Geraniums_Winter_Storage_image_2.jpeg

Tee näin:

  1. Poista kuihtuneet lehdet ja leikkaa pois oksat, joissa ei ole versoja. Voit myös leikata kaikki pitkät oksat pois, vaikka niissä olisi uusia versojakin, jotta pelargonista ei tule hutera. Leikkaa lehtien kiinnityskohdan yläpuolelta puhtailla oksasaksilla tai veitsellä.
  2. Poista kaikki juurista irtoava multa ja aseta taimi uuteen ruukkuun. Täytä tuoreella kukkamullalla.
  3. Kastele taimi ja aseta se valoisaan paikkaan. 
  4. Kun taimi on alkanut kasvaa, on aika aloittaa varovainen lannoitus. 

Irti leikatut oksat voi käyttää pistokkaiksi. Täytä ruukku mullalla, työnnä pistokas multaan ja kastele kevyesti, niin saat uuden taimen.

Yksi niksi on latvoa taimi muutaman kerran kevään aikana, sillä näin taimi haaroittuu ja saat hienon taimen kesäksi. Nypi myös ensimmäiset kukat, jos haluat taimen kasvavan enemmän.

Nelson_Garden_Geraniums_Winter_Storage_image_1.jpeg

Pelargoni ennen leikkaamista ja leikkaamisen jälkeen.

Yhtä paljon kuin on pelargonilajikkeita, on myös ohjeita pelargonien leikkaamiseen. Jotkut antavat taimen toipua koulimisen ja leikkaamisen välillä, jotkut leikkaavat syksyllä. Koska tapoja on monia, kokeile, millä keinolla saat itse pelargonit heräämään parhaiten eloon.