MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Ruukkukasvien lannoitus talvella

14. syyskuuta 2022

Vaikka ruukkukasvien kasvu talvella hidastuu, ne saattavat silti tarvita hieman ravinteita, jotta ne eivät nuukahda. Tietyt lajikkeet selviytyvät talvesta toisia paremmin, ja jos käytät kasvivaloa, ruukkukasvit jatkavat kasvuaan.

Ruukkukasvisi tarvitsevat kasvaakseen valoa, vettä, ravinteita ja lämpöä. Talvella – suunnilleen lokakuusta helmikuuhun – kasvu usein pysähtyy, eikä lannoitusta tarvita yhtä paljon. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että päivät lyhenevät.

Nelson_Garden_Potted plant nutrition in winter_Image_1.jpgVihreät ruukkukasvit, kuten saniainen, hyötyvät pienestä määrästä ravinteita silloin tällöin, myös talvisaikaan.

Kuinka usein ruukkukasvit kaipaavat lannoitusta talvisaikaan?

Kukkivat tai hedelmää tekevät ruukkukasvit, kuten pelargonit, chili ja sitruspuut, lepäävät tavallisesti talvella, eivätkä ne silloin yleisesti ottaen kaipaa ravinteita lainkaan. Tällaiset lajikkeet on myös hyvä asettaa hieman viileämpään paikkaan.

Lehtiruukkukasvit, kuten huonekuusi ja erilaiset fiikukset tai piileat, saattavat kuitenkin hyötyä pienestä määrästä ravinteita silloin tällöin myös talvella. Ravinteita tarvitaan enemmän, jos käytät kasvivaloa, sisällä on lämmintä tai kasvit muusta syystä kasvavat voimakkaasti. Talvisin ruukkukasveille on kuitenkin hyvä antaa ravinteita vähemmän ja harvemmin, niin että ne saavat talvella noin puolet siitä määrästä ravinteita, jonka ne saavat kesällä.

Ethän kastele ruukkukasveja liikaa – tunnustele, onko multa tosiaan kuiva, ennen kuin annat lisää vettä.

Jos käytät kasvivaloa, ja huoneenlämpötila on verraten korkea, voit antaa lannoitetta saman verran vuodenajasta riippumatta.

Nelson_Garden_Potted plant nutrition in winter_Image_4.jpgRuukkukasvit pitävät valosta ja pienestä määrästä ravinteita myös lepokauden aikana.

Minkälaista lannoitetta ruukkukasveille annetaan talvisin?

Ruukkukasveille on kätevintä antaa juoksevaa lannoitetta. Se on helppo annostella pakkauksen ohjeen mukaan. Myynnissä on myös ravinnepuikkoja, joista vapautuu vähän ravinteita kerrallaan. 

Ruukkukasveja voi mainiosti lannoittaa myös esim. bokashi-kompostin suotovedellä. Koska suotovesi on pistävän hajuista, sitä on hyvä laimentaa reippaasti. Herkkänenäisille on saatavilla hajutonta, juoksevaa kasviravinnetta.

Erilaisissa kasviravinteissa voi olla erilainen ravintoainekoostumus. Niitä voi huoletta vaihdella keskenään.

Nelson_Garden_Potted plant nutrition in winter_Image_2.jpgSe, paljonko ruukkukasvi tarvitsee ravinteita talvisaikaan, riippuu lajikkeesta. Opi tuntemaan lajikkeet, joita sinulla on kotonasi.

Mullan vaihto keväällä

Ruukkukasvien multa kannattaa vaihtaa keväällä juuri kun ne alkavat kasvaa. Kasvien mullan voi vaihtaa talvellakin, jos se on välttämätöntä (esimerkiksi jos kasviin on tullut harsosääskiä), mutta pyri välttämään herkkien lajikkeiden häiritsemistä.

Ota huomioon, että uusi multa – jos ostat uutta ruukkukasvimultaa – on alussa täynnä ravinteita. Ne riittävät tavallisesti noin 1–2 kuukauden ajaksi.