MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Kylväminen suoraan ulos

09. heinäkuuta 2021

Vinkit keväiseen kylvöön ulkona

Kun kylmät tuulet lakkaavat piiskaamasta poskipäitä ja linnut alkavat livertää, ajatukset alkavat pyöriä kevään valmisteluissa. Onko nyt jo aika – onko maaperä valmis – onko aika kylvää suoraan avomaalle?

Vastaus ei ole aivan yksinkertainen. Kevään tulosta ei ole takuita, vaan on edettävä varoen ja hankittava kuitukangasta siltä varalta, että ajatukset olivat (jälleen) turhan optimistisia. Tietysti kylvön voi aina tehdä uudelleenkin. Joissakin siemenpusseissa sanotaan, että siemenet voi kylvää, kun ”maa on valmis”. Tämä tarkoittaa sitä, että routa on lähtenyt maasta ja maa on ehtinyt hieman kuivua. Maata pitää pystyä lapioimaan ilman, että se tarttuu lapioon.

Tee näin: Kylväminen suoraan ulos

1. Aloita maaperän valmistelu poistamalla kivet ja rikkaruohot. Maaperää kannattaa myös lannoittaa ja kastella niin, että se on kostea. Näin annamme siemenille parhaat olosuhteet itää ja kasvaa tehokkaasti.

2. Kylvörivit merkitään narun avulla ja siemenille tehdään sopivat vaot. Siemenpussiin on merkitty, kuinka syviä vakojen pitää olla ja kuinka lähellä toisiaan ne voivat sijaita.

3. Siemenet kylvetään, mutta ei liian tiheään, sillä se vaikeuttaa harventamista.

4. Siemenet peitetään mullalla ja maa kastellaan varovasti kastelukannun siivilän läpi.

5. Sitten vain odotellaan, että taimet alkavat nousta esiin. Kastele, jos maa on kuivaa, ja tee ensiharvennus, kun sirkkalehtiä seuraava lehtipari kasvaa näkyviin.


TEKSTI/VILJELIJÄ: ANNA FORSLUND / KUVA: ANNA FORSLUND