MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Lannoitetta tomaateille

24. huhtikuuta 2023

Tomaatit kasvavat nopeasti, ja jo muutaman viikon kuluttua vasta istutettu tomaatin taimi on käyttänyt suurimman osan kasvualustassa olleista ravinteista. Jaksaakseen kasvaa, ja etenkin tehdä hedelmää, tomaatin taimi tarvitsee runsaasti ravinteita koko kasvukauden ajan.

Milloin tomaatille on hyvä antaa lannoitetta?

Kun istutat tomaatin taimen, multa on vielä täynnä ravinteita. Jos käytät omaa multaa, olet varmastikin sekoittanut siihen ravinteikasta kompostia, josta tomaatit imevät innolla ravinteita itseensä. Parin-kolmen viikon kuluttua on aika lisätä lannoitetta (sikäli kun et käytä pitkäkestoista lannoitetta, ks. seuraava osio). Lannoitetta on parasta antaa usein ja vähän kerrallaan, vähintään muutaman kerran viikossa, riippuen siitä, mitä lannoitetta olet päättänyt käyttää.

Koska tomaatit kasvavat nopeasti ja tarvitsevat ravinteita kasvuunsa, ravinteita on oltava saatavilla kesän loppuun saakka. Jos et lannoita taimia, ne kyllä selviytyvät, mutta eivät luultavasti anna suurtakaan satoa.

Ensin laihanpuoleisia ja sitten reheviä tomaatin taimia kuukauden kasvun jälkeen.Vapusta kesäkuun kolmanteen – reilussa kuukaudessa tomaatin taimi on kehittynyt hurjasti. Tänä aikana olemme kastelleet taimea juoksevalla lannoitteella pari kertaa. Kuva: Lovisa Back

Kuinka paljon ravinteita tomaateille annetaan?

Jos ostat valmiin kasvilannoitteen, noudata pakkauksessa olevaa annosteluohjetta. Jos käytät bokashikompostin suotovettä, se on hyvä laimentaa kunnolla. Pyri lisäämään 1 osa suotovettä 100–200 osaan vettä ja kastele mahdollisimman usein. Voit antaa taimille myös toisenlaista, niin ikään itsetehtyä superlannoitetta; nokkosvettä. 

Vihreät tomaatit kasvavat rehevässä taimessa.
Tehdäkseen hedelmää tomaatin taimi tarvitsee hieman erilaisen määrän eri ravinteita kuin silloin, kun se tekee lehtiä. Taimi säätelee ravinnonsaantiaan itse, mutta on tärkeää, että kaikki tarvittava löytyy kasvualustasta. Kuva: Lovisa Back

Minkälaista lannoitetta tomaateille annetaan?

Useimmat kasvit selviävät summittaisella lannoituksella – kasvit säätelevät nimittäin itse sitä, paljonko kutakin ainetta imevät itseensä. Se, paljonko kasvi tarvitsee ravinteita, riippuu siitä, missä vaiheessa kasvua tomaatin taimi on. Kun on aika tehdä hedelmää, taimi tarvitsee vähemmän typpeä (edistää lehtien kasvua) ja hieman enemmän fosforia ja kaliumia (edistää hedelmien kehittymistä). Jos haluat päästä helpolla, voit ostaa valmista, juuri tomaateille suunniteltua erikoislannoitetta.

Kiinteän ja juoksevan lannoitteen ero on lähinnä siinä, mikä sinusta tuntuu kätevämmältä käyttää. Jos viljelet ruukussa ja haluat antaa vähän ravinteita silloin tällöin, on juokseva lannoite usein yksinkertaisempi käyttää.

Näring-tomater.jpg

Kuinka pitkään jatkan lannoitteen antamista tomaateille?

Tomaatti tarvitsee ravinteita koko kasvukauden ajan, jotta viimeisetkin tomaatit ehtisivät kypsyä. Mitä lähemmäksi syksyä tullaan, sitä vähemmän taimi tarvitsee kastelua. Silloin on luonnollista vähentää myös lannoitteen määrää.