MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textNopea toimitus
  • item.textIlmaiset palautukset
  • item.textPerustettu vuonna 1933
Jälleenmyyjille

Maan valmisteleminen kylvöä varten

09 July 2021

Ohjeet maan valmistelemiseen kylvöä varten

Linnut laulavat taukoamatta, ilta-aurinkokin paistaa jo puiden latvojen korkeudella ja ilma värisee. Työnnän lapion maahan, ja routa näyttää lähteneen. Kädelläni tunnen, kuinka aurinko on lämmittänyt maata, eikä maan pinta ole enää niin märkä kuin joitakin viikkoja sitten. Nyt on aika valmistella maa uutta viljelykautta varten. Tämä on tärkeää, sillä huonossa maassa ei kasva mikään. Maa pitää lannoittaa ja siihen pitää lisätä multaa. Lopuksi maa pitää haravoida kauniiksi ja sileäksi. Viherpeukalo ei sittenkään ole paras ilmaisu kuvaamaan meitä puutarhanhoitoon hurahtaneita, sillä mustiksihan sormet tässä työssä tulevat!

Tee näin: Maan valmisteleminen kylvöä varten

1. Työ aloitetaan lannoittamalla kasvimaat tai laatikot. Tavanomainen määrä on kaksi reilua lapiollista hevosenlantaa kasvilavaa kohti. Jos et löydä hevosenlantaa, voi lannoitteeksi hankkia myös karjanlantaa. Karjanlannassa on vähemmän humusta kuin hevosenlannassa, joten sitä voi täydentää turpeella, mikäli maa on kovin savipitoista.

2. Tämän jälkeen viljelysala käännetään siten, että lanta sekoittuu tasaisesti maahan. Samalla myös syksystä jääneet rikkaruohot saa kitkettyä pois.

3. Maa haravoidaan tasaiseksi, ja sen jälkeen merkitään kylvörivit ja tehdään kylvövaot. Siemenpussiin on merkitty suositukset vakojen syvyydestä ja niiden väliin jäävästä etäisyydestä.

4. Viimeinen vaihe on siementen kylväminen pussiin merkityn ohjeen mukaisesti. Aivan lopuksi kastellaan, ja jäädään odottamaan ensimmäisten lehtien ilmestymistä.


TEKSTI/VILJELIJÄ: ANNA FORSLUND / KUVA: ANNA FORSLUND