MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Nokkosvesi – Tee näin

05. toukokuuta 2022

Jos pihallasi kasvaa nokkosia, ja olet kyllästynyt tekemään nokkoskeittoa, voit käyttää ne kasviesi hyväksi. Nokkosvesi saattaa haista pahalta, mutta se on kullan arvoista, ja kasvisi kiittävät.

Nokkosvesi on helppo tehdä, ja se on hyödyllistä kasveille. Nokkosveden tekemiseen tarvitaan vain nokkosia, vettä ja kannellinen astia, esimerkiksi sanko tai tynnyri, riippuen siitä, kuinka paljon nokkosvettä haluat tehdä. 

Nelson_Garden_Nettlewater_image_2.jpg

Mitä viljelyssä hyödyllisiä aineita nokkonen sisältää?

Nokkosissa on paljon typpeä sekä tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, joita kasvit tarvitsevat kasvaakseen. Typpi on erityisen tärkeää taimien kasvuvaiheessa, sillä se edistää lehtien kasvua. Sopivassa määrin annettuna nokkosvesi on hyväksi kaikille kasveillesi, mutta liiallinen typen saanti voi siirtää kukkivien kasvien kukintaa. 

Miten typen puute näkyy kasveissa?

Typen puutteesta kärsivät kasvit ovat väriltään vaaleampia, ja niiden kasvu hidastuu. Kellastuvat lehdet ovat ensimmäinen merkki typen puutteesta.

Näin nokkosvesi tehdään:

  1. Poimi nokkosia ja asettele ne sangon pohjalle.
  2. Lisää vettä niin, että nokkoset peittyvät ja sulje kansi.
  3. Nokkoset alkavat hajota, ja voit sekoittaa niitä tikulla silloin tällöin.
  4. Noin kahden viikon kuluttua nokkosvesi on valmista, ja jäljellä ovat vain nokkosten karkeat lehtiruodit. Ne voit laittaa kompostiin.
  5. Nokkosvesi on nyt hyvin konsentroitunutta ja siten aivan liian voimakasta kasveillesi. Laimenna 10-prosenttiseksi eli sekoita yksi osa nokkosvettä yhdeksään osaan vettä. Näin kasvit saavat sopivasti ravinteita.

Jos asetat astian aurinkoiseen paikkaan, hajoaminen tapahtuu nopeammin.

Nokkosia voi poimia koko kasvukauden ajan. Vaikka kevään hentoisissa nokkosissa on enemmän ravinteita, myös suuret nokkoset käyvät hyvin. Siksi nokkosvettä voi mainiosti tehdä useassa erässä koko viljelykauden ajan.

Nelson_Garden_Nettlewater_image_1.jpg

Milloin kasveille kannattaa antaa nokkosvettä?

Sadekuuron jälkeen on hyvä kastella kasveja nokkosvedellä, sillä silloin se imeytyy maahan ongelmitta. Kastele kasvien ympäriltä, älä kastele kasvia itsessään.