MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Syyskylvö

09. heinäkuuta 2021

Näitä siemeniä voit kylvää syksyllä

Syyskylvö aikaistaa seuraavan kasvukauden alkua. Tässä esimerkkejä vihanneksista, maustekasveista ja muista lajikkeista, joita voi mainiosti kylvää kesän lopulla ja syksyllä aina hallan tuloon saakka.

Puutarhassa loistavat jo syksyn värit, ja kasvukausi lähestyy loppuaan. Vai lähestyykö sittenkään… Tässä esimerkkejä siemenistä, jotka soveltuvat kylvettäviksi syksyllä. Siemenet on jaettu neljään ryhmään:

  • Ryhmä 1 – siemenet, joita kylvetään sisätiloissa vuoden ympäri
  • Ryhmä 2 – siemenet, jotka kylvetään ja joiden sato korjataan myöhään syksyllä
  • Ryhmä 3 – siemenet, jotka talvehtivat pieninä taimina
  • Ryhmä 4 – siemenet, jotka odottavat maassa uutta kevättä

Siemenpussissa ei ole mainintaa siitä, mihin näistä ryhmistä kukin lajike kuuluu, mutta näiden kuvien ja vinkkien avulla syksystä tulee helposti maukas ja tuoksuva – ja keväästä hurjan jännittävä!

Ryhmä 1 sisätiloissa

Basilika, korianteri ja salaatti.

Kylvä sisätiloissa vuoden ympäri ja korjaa satoa vähä vähältä. Pimeimpään vuodenaikaan taimet saavat elinvoimaa lisävalosta.

Ryhmä 2 loppukesä

Japaninkaali, retiisi, pinaatti ja salaattivuonankaali.

Kylvä elo-syyskuussa. Nämä lajikkeet itävät ja kasvavat nopeasti. Kun vuorokausilämpötila laskee, tuhohyönteisiä on vähemmän. Korjaa sato syksyllä tai heti alkutalvesta.

Ryhmä 3 syksy

Pillisipuli ja salaattivuonankaali sekä monet tutut kukat, kuten sinikello, harjaneilikka, lemmikki, maariankello, tarhaorvokki ja päivänkakkara.

Kylvä syys-lokakuussa. Näin siemenet ehtivät itää ja muodostaa talvehtivan lehtiruusukkeen. Peitä pienet taimet lehdillä tai kankaalla ennen hallan tuloa. Taimien paikat kannattaa merkitä, jotta löydät ne varmasti, kun lumi on jälleen sulanut. Taimet alkavat kasvaa, kun kevät tuo valon tullessaan, ja puutarha on vehreä tavallista aikaisemmin.

Ryhmä 4 myöhäissyksy

Vihannekset, kuten tilli, ruohosipuli, sipuli (siemenistä), porkkana, palsternakka, persilja, juuripersilja, retiisi, retikka, salaatti ja mustajuuri. Osa yksivuotisista kesäkukista voi syyskylvön ansiosta aloittaa kasvukautensa hyvinkin aikaisin. Sellaisia ovat mm. silkkikukka, ruiskaunokki, kukonkannus, kehäkukka, kaliforniantuliunikko ja unikko. Myös monet perennat voi kylvää syksyllä.

Kylvä loka-marraskuussa juuri ennen hallan tuloa. Siemenet talvehtivat maassa ja itävät keväällä, kun ilma on taas lämmin ja valoisa. Tämä luonnonmukainen menetelmä sopii siemenille, jotka kestävät kylmää tai tarvitsevat kylmäkäsittelyn itääkseen. Jos siemenet kylvää liian aikaisin, ne ehtivät itää ja talvi voi vahingoittaa taimia. Jos halla taas ehtii ennen kylvöä, sitä kannattaa kuitenkin kokeilla. Siemenet peitetään levittämällä niiden päälle hieman maata.

Kun kylvön tekee syksyllä, työt jakautuvat mukavasti eri vuodenaikojen välillä ja odotettavissa on aikainen sato. Maa on kuitenkin muokattava hyvin ja kaikki rikkaruohot on kitkettävä pois, sillä keväällä maan työstämisestä olisi taimille haittaa. Maan on oltava möyheää ja hyvin ojitettua myös siksi, että talven kosteus voi pilata siemenet.

Talven aikana kylvöpaikat unohtuvat helposti. Siksi kylvörivit on hyvä merkitä, jotta ne löytyvät taas lumen lähdettyä. Syksyllä kylvetyt rivit voi myös peittää hiekkanauhalla.

Onnea syyskylvöön!