MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Auringonkukka

19. heinäkuuta 2021

Kaunis, helposti viljeltävä ja herkullinen

Kaunis auringonkukka on yksi helpoimmin viljeltävistä kesäkukista. Silti se saattaa siemeniä valitessa unohtua kaikkien muiden kevään houkutusten joukkoon. Tätä komeaa, häikäisevän kaunista ja sitkeää kukkaa löytyy kuitenkin monia lajikkeita, ja se on hyvä vaihtoehto maatilkkua koristamaan. Pikkulinnutkin iloitsevat, kun siemenkakut säästää niiden naposteltaviksi. Vastakeitetyt nuput puolestaan maistuvat myös ihmisille!

Mihin auringonkukkaa käytetään?

Auringonkukat valaisevat puutarhaa keltaisen sävyillä ja antavat suojaa muille kasveille. Ne tuovat puutarhalle mittaa ja tilantuntua, sillä ne voivat kasvaa todella suuriksi.

Auringonkukat ovat kauniita leikkokukkina, ja pienikokoiset lajikkeet sopivat hyvin ruukkuihin.

Kimput voi kuivattaa ripustamalla ne roikkumaan varsistaan. Kuivatut kimput voi viedä talvella pikkulintujen iloksi ulos tai käyttää kodin koristeena. Siemenkakut voi kuivattaa ja ripustaa talvella ulos pikkulintujen nokittaviksi.

Nuppuja keitetään noin 5–10 minuuttia ja alkukesän mausta nautitaan voin ja sitruunan kera.

Osa kuivatuista siemenkakun siemenistä kannattaa säästää, sillä talvella niistä voi kasvattaa pieniä auringonkukan versoja rypälerasioissa. Parempaa ”superruokaa” saa etsiä!

Kuivata siemenkakut ja ota kaikki siemenet talteen. Yhdessä kakussa voi olla enemmän kuin tuhat siementä, joita voi käyttää niin pikkulintujen ruokintaan kuin omassa keittiössäkin. Siellä niistä voi nimittäin kasvattaa salaattiin herkullisia auringonkukan versoja, jotka sisältävät paljon vitamiineja.

Säilytä kuivattuja kimppuja sisällä ja aseta ne ulos talvella. Pikkulinnut ilahtuvat, ja kukat näyttävät kauniilta talvimaisemassa.

Vinkkejä auringonkukan viljelyyn

Auringonkukat onnistuvat usein parhaiten, kun ne kylvetään suoraan kevään lämpöiseen maahan. Huomaathan kuitenkin, että jos kasvupaikassa on etanoita, auringonkukat on idätettävä sisällä. Etanat suorastaan rakastavat pieniä auringonkukan versoja.

Jos olet malttamaton, voit asetella maahan kuitukangasta viikkoa tai kahta ennen kylvöä, jotta maa lämpenee. Kitke rikkaruohot, kylvä ja aseta sitten kuitukangas takaisin paikoilleen, kunnes taimet ovat kasvaneet kunnolla ja hallanvaara on ohi.

Jos tavoitteena on tehdä auringonkukista suojaisa aita, auringonkukat kannattaa esikasvattaa Pluggboxissa. Näin rivistöä voi vielä täyttää, jos jotkin siemenet eivät idä, eikä aitaan tule aukkoja.

Paras kasvupaikka on aurinkoinen, jonkin verran tuulelta suojaisa paikka, jossa on saatavilla runsaasti vettä ja ravinteita. Näin auringonkukista kasvaa suuria ja kauniita.

Vastakeitetyt auringonkukan nuput muistuttavat halkaistuina hyvin paljon latva-artisokkaa.

Helposti viljeltävä auringonkukka muodostaa jo yhdessä kasvukaudessa mahtavia pensasaidan kaltaisia muodostelmia.

Näin valmistat auringonkukan nuppuja ruoaksi

Varaa noin 4–5 nuppua ruokailijaa kohti. Kiehauta suuressa kattilassa vettä, johon on lisätty hieman suolaa. Keitä nuppuja kiehuvassa vedessä noin 5–10 minuuttia.

Valuta nuput ja asettele ne lämpiminä lautasille. Kasta nuput sitruunamehulla maustettuun voisulaan ja nauti vastaleivotun leivän kera.

TEKSTI: CHARLOTTA CESAR