MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textNopea toimitus
  • item.textIlmaiset palautukset
  • item.textPerustettu vuonna 1933
Jälleenmyyjille

Daalioiden kasvatus

11 February 2022

Daaliat ovat upeita kaunokaisia niin kukkapenkeissä kuin kimppuissakin. Ne ovat kiitollisia kasveja, jotka kukkivat runsaasti loppukesästä ja hyvän matkaa syksyä. Daalian mukuloita voi esikasvattaa keväällä sisällä. Näin ne kukkivat vähän aikaisemmin.

Daaliat voi kasvattaa siemenistä, mutta jotta taimesta tulee varmasti tukeva ja se kukkii runsaasti, on parasta istuttaa maahan mukuloita eli maan alla kasvavia kasvinosia. Niitä voi mainiosti alkaa herätellä sisätiloissa huhtikuussa. Näin saat vähän etumatkaa ja tanakan taimen ulos istutettavaksi.

Nelson_Garden_How_to_pre-sprout_dahlia_tubers_image_1.jpg

Daalioiden esikasvatus

Aluksi mukuloita on hyvä tunnustella käsissä. Niiden on oltava kiinteitä, vähän niin kuin perunat. Ja vaikka mukula tuntuisi kuivahtaneelta, siinä voi vieläkin olla elämää. Kokeile esikasvattaa siitä huolimatta!

Voit esikasvattaa mukuloita pienissä muovipusseissa, maitotölkeissä tai ruukuissa. Täytä ruukut tai muovipussit pienellä määrällä kukkamultaa ja työnnä mukula multaan. Lisää vielä parin sentin paksuinen kerros multaa päälle. Aseta mukulat viileään, ja reilun kuukauden kuluttua sinulla on taimi, joka jo kurottelee kohti valoa ja jolla on vahva juuristo.

Jos olet ostanut uusia daalian mukuloita, voit esikasvattaa mukuloita muovipusseissa, joissa ne ostit. On tärkeää, että istutusastiassa on reiät ja että et kastele mukuloita liikaa ennen kuin ne ovat kehittäneet ensimmäiset juurensa. Ilman niitä mukulat eivät pysty ottamaan vettä talteen, vaan mätänevät nopeasti. Jos esikasvatat muovipussissa, näet muutaman viikon kuluttua juuria pussin pohjalla. Se tarkoittaa, että voit jo varovasti alkaa kastella mukuloita.

Kun mukulat ovat kehittäneet juuret

Kun mukulat ovat alkaneet kasvaa, ne pitää asettaa viileään ja valoisaan paikkaan. Sillä tavoin ne eivät kasva pelkästään pituutta, vaan taimista tulee hyviä ja tuuheita.

Jos haluat taimien haaroittuvan enemmän, ne voi myös typistää. Älä heitä latvaa pois, siitä saat loistavan pistokkaan. Laita se veteen tai multaan, niin se saattaa kehittää juuret. 

Istuta ulos

Jos olet valmis odottamaan kukintaa hieman pidempään, voit laittaa mukulat suoraan kasvupaikkaansa viimeisten hallaöiden jälkeen. Istuta noin 10 cm:n syvyyteen avomaalle ja jätä taimien väliin 50–75 cm tilaa lajikkeen korkeudesta riippuen.  

Jos olet herätellyt mukulat jo sisällä, ne on karaistava. Tämä tarkoittaa taimien totuttamista ulkoilmaan parin tunnin ajan joka päivä ennen varsinaista ulos istuttamista. Taimet eivät siedä pakkasta, joten usein ulos istuttaminen voi olla ajankohtaista vasta kesäkuussa.

Daaliat ovat hyvin herkkiä pakkaselle. Jos olet istuttanut ne kasvupaikalle, ja pakkanen pääsee puraisemaan, älä huolestu – todennäköisesti ne alkavat kasvaa uudelleen. Vain maan pinnan yläpuolella oleva osa on jäätynyt.

Kukkapenkissä tai astiassa

Jos suunnittelet kasvattavasi daaliat ruukussa tai korissa, on tärkeää valita hyvin lannoitettu ruukkumulta. On myös hyvä laittaa kerros lecasoraa pohjalle ojitusta varten.

Jaa daalian mukulat osiin

Jos olet säilyttänyt mukuloita talven yli ja ne ovat suuria, voit jakaa ne pienempiin osiin keväällä. Kun jaat mukuloita, on jokaiseen jäätävä yksi verson paikka. Vanhat juuret voit leikata pois, niitä kasvaa lisää.

Jos jaat daaliat ja niihin syntyy leikkuupinta, on hyvä antaa pinnan kuivahtaa huoneenlämmössä ennen maahan laittamista. Jos asetat mukulat suoraan maahan, kun niissä on tuore leikkuupinta, ne voivat homehtua.

Nelson_Garden_How_to_pre-sprout_dahlia_tubers_image_2.jpg

Kasvukauden aikana

Anna sopivasti vettä ja lisää säännöllisesti lannoitetta kesän aikana, sillä taimet kasvavat yhden kauden aikana todella paljon. Olipa daalia avomaalla tai ruukussa, kannattaa kuihtuneet kukat nyppiä pois ja leikata kukkia kimppuihin, sillä se vauhdittaa kukintaa. Korkeammat lajikkeet on usein tuettava kesän keskivaiheilla. Ensimmäisistä syksyn hallaöistä daaliat voivat selviytyä, jos ne peittää kuitukankaalla, mutta lopulta kukka luovuttaa, kun lämpötila laskee edelleen. 

Mukuloiden talvisäilytys

Jos mukulat on tarkoitus säästää seuraavaan vuoteen, on lannoitteen antaminen lopetettava jo syyskuussa. Kun halla vie taimen, on aika kaivaa mukulat maasta, sillä maassa ne eivät meidän ilmanalassamme selviä talvesta. Anna mukuloiden kuivua, nypi pois vanhat kasvinosat ja jaa suuret mukulat osiin. Säilytyksessä voi noudattaa erilaisia menetelmiä, mutta pääasia on, että mukulat ovat suojassa pakkaselta, pimeässä ja kuivassa. Jonkin ajan kuluttua niiden päälle voi laittaa vähän turvemultaa tai hiekkaa, mutta olosuhteet eivät saa olla liian kosteat.