MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Kasvata orvokkeja

06. maaliskuuta 2023

Helppohoitoinen, kylmänkestävä ja pitkäikäinen – orvokki on kaikkea mitä kukalta voi toivoa! Soma pieni kukka, jota voi viljellä niin parvekkeella kuin kukkapenkissäkin.

Orvokki on uskomattoman söpö pieni kukka, joka sopii useimpiin puutarhoihin. Orvokit, eivät ole ainoastaan helppohoitoisia ja monikäyttöisiä kukkia, lisäksi ne ovat kestäviä ja kiitollisia kasvattaa. Jos hoidat orvokkeja oikein, ne voivat kukkia runsaasti koko kauden ajan. Ne ovat kauniita ruukuissa ja kukkapenkissä, mutta myös pienissä kimpuissa, prässättyinä ja vaikkapa leivonnaisten, piirakoiden ja kakkujen koristeena.

Nelson_Garden_How To Grow Pansy From Seedy_image_1.jpeg

Voit kasvattaa niitä kaikkialla; parvekelaatikoissa, ruukuissa, kukkapenkissä tai puutarhan reunuskasveina. Kauniita värejä löytyy vaikka kuinka monta, ja kukkaa on suurta ja pientä. Suloisesta ulkonäöstään huolimatta orvokki on sitkeä pieni kukka, joka kestää pikkupakkastakin. 

Kylvä orvokkeja

Jos haluat orvokkien kukkivan jo varhain, siemenet on hyvä kylvää edellisenä vuonna. Kylvä jo heinä-elokuussa, jotta saat pieniä taimia ennen talven tuloa. Taimi pärjää monin paikoin ulkona talven yli. Voit peittää taimet havuilla suojataksesi niitä kylmältä ja talviselta säältä. Jos asut kovin pohjoisessa, taimet on hyvä sijoittaa suojaisampaan paikkaan, kuten viileään varastoon tai kasvihuoneeseen, jossa lämpötila pysyy kutakuinkin plussan puolella.

Voit myös kylvää orvokit vuoden ensimmäisten kuukausien aikana.

Esikasvata orvokkeja sisällä

  1. Täytä kaukalo tai ruukku tavallisella taimimullalla.
  2. Sirottele siemenet mullan pintaan. Niitä ei peitetä mullalla, mutta halutessasi voit ripotella päälle ohuen vermikuliittikerroksen.
  3. Kastele varovasti – mielellään suihkepullolla – ja aseta kylvös pienoiskasvihuoneeseen tai peitä muovikelmulla.
  4. Jos asetat ruukun ikkunalle, mieluusti lämpömaton päälle tai patterin yläpuolelle, siemenet itävät nopeammin.
  5. Kun siemenet ovat itäneet, voit asettaa ne viileämpään, mutta edelleen valoisaan paikkaan. Valitse valoisin ikkuna tai käytä kasvivaloa.

Nelson_Garden_How To Grow Pansy From Seedy_image_2.jpegOhut kerros vermikuliittia auttaa pitämään kosteuden.

Kylvä orvokit ulos

Voit kylvää orvokit myös ulos ruukkuihin helmi-maaliskuusta lähtien. Peitä siinä tapauksessa kylvös kasvuharsolla ja aseta harson päälle vielä suurempi muovikansi. Taimet koulitaan sopivan kokoisina, silloin, kun sirkkalehtiä on vähintään kolme, mutta mieluummin vielä useampia. Odottaminen kannattaa, koska suurempia taimia on helpompi käsitellä. Istuta yksi taimi ruukkua kohti.

Orvokkeja voi kylvää ulkoruukkuihin koko kesän ajan. Orvokki on ihana pieni kukka, yhtä kaunis keväällä kuin syksyllä.

Sen lisäksi, että orvokki on helppohoitoinen, se on myös kylmänkestävä, ja siksi sopiva sekä varhaiseen kevääseen että syksyyn.

Hoito

Istuta taimet hienojakoiseen, hyvin lannoitettuun multaan ja nypi pois kuihtuneet kukat. Samalla on hyvä napsaista pois myös kuihtuneen kukan varsi. Jos varret jäävät paikoilleen, uusia kukkia muodostuu vähemmän.

Nelson_Garden_How To Grow Pansy From Seedy_image_3.jpeg
Orvokkia löytyy useassa värissä – usein samassa kukassakin on montaa eri väriä. Kuva: Lovisa Back

Älä hävitä orvokkeja

Orvokit ovat kaksivuotisia, joten jos haluat käyttää ruukkua toiseen tarkoitukseen, istuta orvokit toiseen paikkaan. Orvokille löytyy aina paikka kukkapenkistä tai reunuskasvina. Jos tilaa ei kuitenkaan tahdo löytyä, voit antaa orvokit tuttavallesi, jolla tilaa on enemmän.  

Syysistutus!

Jos sinulla on orvokkeja ruukuissa ja parvekelaatikoissa syksyn tullen, voit ottaa koko multapaakun ruukusta ja istuttaa sen tyhjään lavakaulukseen tai kukkapenkkiin. Myöhemmin, lähempänä talvea, asettelet muutaman kuusenoksan suojaksi. Oksat suojaavat taimia myös nälkäisiltä jäniksiltä ja peuroilta. Keväällä voit taas nostaa taimet esiin ja istuttaa ne uudella, tuoreella mullalla täytettyihin ruukkuihin. Näin orvokeista on iloa kaksi vuotta peräkkäin, ja toisena vuonna ne sitä paitsi kukkivat jo aikaisin!  

Prässää orvokkeja

Voit säilöä orvokkeja prässäämällä niitä. Kukista tulee uskomattoman kauniita, ja niistä riittää iloa talvellakin.

Poimi kukat, jotka haluat prässätä, ja asettele ne kahden tasaisen pinnan väliin voimakkaaseen puristukseen vähintään 1–2 kuukauden ajaksi. Vanhat puhelinluettelot ovat täydellisiä tähän tarkoitukseen. Jos valitsemasi kirjat eivät ole sinulle hirveän tärkeitä, voit asetella kukat myös kirjan lehtien väliin. Jos olet kätevä käsistäsi, voit myös rakentaa kukkaprässin. Kukkaprässin voi myös ostaa valmiina. 

Prässätyt kukat sopivat moneen. Niistä voi tehdä tauluja, kortteja – vain mielikuvitus on rajana. Orvokit pitävät värinsä todella hyvin myös prässättyinä.