MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Kasvata porkkanoita

23. huhtikuuta 2023

Tuoreen porkkanan rouskutteleminen omassa puutarhassa on mukavaa kenestä tahansa. Kun viljelet itse porkkanaa, voit valita mieluisesi monen erivärisen ja -muotoisen lajikkeen joukosta. Tässä aluksi kuitenkin muutamia vinkkejä, joiden avulla onnistut porkkanan viljelyssä parhaiten.

Vaikka porkkana usein luokitellaan helppohoitoisimpien vihannesten joukkoon, ovat monet kuitenkin törmänneet porkkanoihin, jotka kasvattavat lähinnä naattia. Menestyksen salaisuus on aurinkoinen paikka, jossa maa on kevyttä ja ravinteikasta – mutta ei liian ravinteikasta.

Milloin porkkana kylvetään?

Porkkanoita voi kylvää vuoden ympäri. Keväällä kylvö on hyvä tehdä heti, kun lumi on sulanut ja maa on kuivunut ja vähän lämpimämpi, ehkä huhtikuun paikkeilla hieman asuinpaikasta ja talvesta riippuen. Silloin porkkanoita voi alkaa kerätä heinäkuussa. Nopeasti kasvavia lajikkeita on mahdollista kylvää useaan otteeseen kesän mittaan. Näin myös satokausi pitenee.

Lapsella on nippu tukevia porkkanoita kädessään. Vasta kun keräät porkkanasadon, näet, miten ne ovat mullan alla kasvaneet. Kuva: Anna Lindeqvist

Miten porkkana kylvetään?

Porkkanat tarvitsevat riittävästi tilaa kasvaakseen. Porkkanan siemenet ovat pieniä, todella pieniä. Ne voidaan kylvää suoriin riveihin, jolloin taimiväli saadaan muutaman sentin pituiseksi jo alussa. Silloin harventamista on vähemmän. Saatavilla on myös pelletoituja siemeniä, joista saa paremmin otteen ja jotka on helpompi asettaa maahan. Jos haluat kylvää vieläkin helpommin ja välttyä harventamiselta, voit käyttää kylvönauhaa, jossa siemenet ovat valmiiksi sopivan etäisyyden päässä toisistaan. 

Harvenna sitä mukaa, kun naatit kasvavat, niin että kunkin taimen ympärillä on noin 4 cm tilaa. Taimiväli riippuu lajikkeesta, joten se on parasta tarkistaa siemenpussin ohjeista. Naatit voi myös syödä. Ryöppää tai kuullota pannulla yhdessä pinaatin kanssa, jos naatin maku yksinään tuntuu liian terävältä.

Porkkanat kasvavat vihannesmaalla. Korjaa porkkanoita möyhentämällä maata varovasti talikolla. Kuva: Anna Lindeqvist

Mikä multa on paras?

Porkkanat kasvavat parhaiten multavassa hiekkamaassa, jossa ei ole kiviä tai kovia multapaakkuja. Raskas savimaa on juurille hankalampi; juuret eivät pääse riittävän syvälle, ja jos juuret törmäävät esteisiin, ne voivat jakaantua.

Minkälaista lannoitetta porkkana tarvitsee?

Porkkanat eivät kuulu eniten ravinteita tarvitsevien vihannesten joukkoon, mutta ne tarvitsevat toki riittävästi energiaa kasvaakseen. Jos käytät liikaa typpipitoisia ravinteita, kuten nurmisilppua ja muita vihreitä kasvin osia, naatti kasvaa juuren sijasta. Parasta ravinnetta porkkanalle on komposti tai lannoite.

Voiko porkkanan kylvää sisälle?

Porkkanan juurten rakenne on herkkä. Jos juuri katkeaa, kun taimi on vasta pieni – niin kuin koulimisessa usein tapahtuu – porkkanasta voi tulla monihaarainen. Silloinkin porkkana näyttää hauskalta, mutta monihaaraisia porkkanoita on hankalampi käyttää keittiössä.

Lisäksi koska porkkanan siemenet itävät herkästi kasvupaikassa, ja niitä voi kylvää vuoden ympäri, se kuuluu lajikkeisiin, jotka on parasta kylvää suoraan ulos.

Vasta poimittuja porkkanoita terassilla. Porkkanoita on erivärisiä ja -kokoisia, mutta tavallisin väri on oranssi. Kuva: Anna Lindeqvist

Voinko kasvattaa porkkanoita ruukussa?

Niin kauan kuin porkkanoilla on riittävästi tilaa ja sopiva maa, ne eivät juuri välitä siitä, ovatko ne ruukussa vai eivät.Pariser Markt 5’ -lajike on pyöreä, pieni porkkana, joka kasvaa vain muutaman sentin pituiseksi. Se sopii erinomaisesti ruukkuun.

Kesä- vai talviporkkanoita?

Kesäporkkanat kasvavat nopeasti, ja niitä voi poimia suoraan syötäväksi. Talviporkkanat kerätään talteen myöhemmin, eivätkä ne useinkaan ole yhtä makeita. Jotkin kesäporkkanat säilyvät hyvin, mutta yleisesti ottaen talviporkkanat sopivat paremmin varastoitaviksi. Niiden joukosta löytyy lajikkeita, joita voi säilyttää talvella viileässä lämpötilassa. 

Vasta poimittuja valkoisia ja liiloja porkkanoita syksyllä.Porkkanoita voi korjata talteen vielä alkutalvesta. Kuva: Lovisa Back

Onko porkkanakärpänen ongelma?

Olet ehkä kuullut porkkanakärpäsistä – ne ovat lentäviä hyönteisiä, joiden toukat syövät porkkanoita. Ne muodostavat lisäksi onkaloita, jotka ovat oivallista maaperää haitallisille bakteereille. Voit suojata viljelmäsi porkkanakärpäsiltä kasvuharsolla tai kaaliverkolla. Jos viljelet tuulisessa paikassa, porkkanakärpänen harvoin aiheuttaa ongelmia.