MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Tomaatin kasvatus

09. heinäkuuta 2021

Tomaattien kasvatus on melko helppoa eikä vie juurikaan tilaa – eikä siihen tarvita kasvihuonetta eikä puutarhaa. Ruukkutomaatin kasvatus onnistuu nimittäin hyvin myös ikkunalla tai parvekkeella. Tomaattioppaamme auttaa sinua aina kylvöstä sadonkorjuuseen. 

Tomaatin kasvattaminen siemenestä onnistuu asumismuodosta ja -paikasta riippumatta. Voit kasvattaa tomaatteja kasvilavalla, parvekkeella, kasvihuoneessa ja jopa sisätiloissa, miksei hydroponisestikin (vesiviljely). Omien tomaattien kasvattaminen ja omasta, auringossa kypsyneestä sadosta nauttiminen on nautinto vailla vertaa.

Milloin tomaatin siemenet kylvetään?

Tomaattien esikasvattamisen voi aloittaa helmikuun puolestavälistä huhtikuuhun. Jos sinulla ei ole käytössäsi pienoiskasvihuonetta, voit kylvää siemenet pieniin reiällisiin ruukkuihin.

Kuinka se tehdään?

  1. Täytä astia kylvömullalla, kastele multa kosteaksi ja asettele siemenet mullan pintaan. Peitä kylvös ohuella kerroksella multaa tai vermikuliittia. Kastele vielä vähän.
  2. Aseta kylvös lämpimään paikkaan – mielellään 20 asteeseen tai vielä lämpimämpään – ja pidä se kosteana. Tomaatit itävät huonosti matalissa lämpötiloissa, joten jos sisällä on viileää, on hyvä käyttää lämpömattoa. Onko asunnossasi lattialämpö? Myös sitä voi käyttää hyödyksi.
  3. Kun taimet nousevat pintaan, on lämpötilaa hyvä laskea parin asteen verran. On myös tärkeää, että taimet saavat paljon valoa. Aseta tomaatin taimi ikkunalle, mieluiten etelänpuoleiselle ikkunalle, jos et käytä erillistä kasvivaloa. Pidä kylvös kosteana kastelemalla sitä välillä vähäsen.

Nelson_Garden_Odla_tomat_image_1.jpeg

Jos lehtimassaa kehittyy runsaasti, on hyvä nyppiä osa pois, jotta tomaatit ehtivät kypsyä.

Minkä lajikkeen valitsisin?

Tomaattilajikkeissa löytyy suunnattomasti valinnan varaa. On korkeakasvuisia ja matalakasvuisia, kirsikkatomaattia, luumutomaattia, amppelitomaattia ja pihvitomaattia, keltaisia, vihreitä ja perinteisiä punaisia tomaatteja.

Valitsitpa sitten matalakasvuisen pensastomaatin tai korkeakasvuisen lajikkeen, joka tarvitsee tukea, huomaat, että itse tomaateissakin on paljon eroja. Joissakin on ohut kuori, ja niitä voi poimia suoraan suuhunsa. Toisissa taas kuori on paksumpi, jolloin hedelmä on kestävämpi ja säilyy pidemmän aikaa.

Pensastomaatti kypsyy usein nopeammin kuin korkeakasvuinen lajike, joten jos sinulla on taipumusta olla kärsimätön, valitse mieluiten pensasmainen lajike. Voit myös kasvattaa useita lajikkeita, jotka kehittyvät eri tahtia, sillä näin tomaattisesonki pitenee. Kaikki tomaatit pitävät lämmöstä, ja niitä on viljeltävä suojaisassa paikassa, mutta jotkut lajikkeet onnistuvat myös avomaalla. Toiset lajikkeet taas viihtyvät parhaiten kasvihuoneessa tai kasvihuonetta muistuttavassa lämmössä. Tämä selviää pussiin painetusta kasvihuonesymbolista.

Mieti siis ensin, kuinka paljon tilaa pystyt tomaateille varaamaan, ja valitse sitten lajikkeet sen mukaan. Kun tiedät, mille lajikkeille tila riittää, voit valita tomaattilajikkeet niiden ominaisuuksien, kuten maun, rakenteen ja säilyvyyden perusteella.

Nelson_Garden_Odla_tomat_image_2.jpeg

Tomaatteja voi mainiosti viljellä ruukussa tai amppelissa, jos valitset matalakasvuisen lajikkeen.

Milloin tomaatin taimet koulitaan?

Anna tomaatin taimien kasvaa pienoiskasvihuoneessa, kunnes sydämenmuotoisten sirkkalehtien viereen ilmestyy ensimmäinen varsinainen lehtipari. Nyt on oikea aika koulia tomaatit eli istuttaa taimet uudelleen ruukkuun, joka on täytetty hieman ravinteikkaammalla taimimullalla.

Nosta tomaatin taimi varovasti juurineen ja asettele se suurempaan, mullalla täytettyyn ruukkuun. Aseta taimi mieluusti syvälle multaan uudessa ruukussa niin, että oikeastaan vain lehdet näkyvät mullan pinnalla. Tomaatin taimi kasvattaa juuria koko varren matkalta ja kehittyy näin paremmin.

Pidä multa kosteana ja lisää parin viikon kuluttua nestemäistä ravinneliuosta. Jatka sen jälkeen lannoittamista säännöllisesti. Istuta taimi uudelleen, kun se on kehittynyt suuremmaksi, ja täytä ruukku reilusti mullalla aina alimpaan lehtipariin saakka.

Nelson_Garden_Odla_tomat_image_4.jpeg

Istuta tomaatit vaiheittain. Anna juuriston täyttää ruukku ennen kuin siirrät taimen suurempaan ruukkuun.

Milloin aloitan lannoittamisen?

Kun istutat tomaatin uudelleen, kukkamullassa on runsaasti ravinteita. Jos käytät multaa omasta maastasi, lisää siihen ravinteikasta kompostia, josta tomaatit käyttävät mielellään ravinteet hyväkseen. Parin, kolmen viikon kuluttua on aika lisätä lannoitetta. Anna lannoitetta vähän kerrallaan mutta riittävän usein, vähintään kerran viikossa riippuen siitä, mikä lannoite sinulla on käytössäsi.

Useimmille kasveille voi käyttää samaa ravinneliuosta. Kasvit säätelevät nimittäin itse yksittäisten ravintoaineiden imeytymistä kasvualustasta. Ravinteita tarvitaan eri tavoin tomaatin eri kasvuvaiheissa. Kun kasvi tekee hedelmää, se tarvitsee hieman vähemmän typpeä (edistää lehtien kasvua) ja jonkin verran enemmän fosforia ja kaliumia (edistää hedelmien kehittymistä). Jos haluat tehdä asian itsellesi helpoksi, saatavilla on myös erityisesti tomaatille tarkoitettua ravinnetta.  

Koska tomaatit kasvavat nopeasti ja tarvitsevat ravinteita kasvaakseen ja tehdäkseen hedelmää, niille on annettava ravinteita kesän loppuun asti. Jos et anna lisälannoitetta, tomaatit selviytyvät kyllä, mutta eivät luultavasti anna yhtä suurta satoa.  

Milloin tomaatit voi istuttaa ulos?

Kun yölämpötila pysyttelee vähintään kahdeksan asteen tuntumassa, voit asettaa tomaatit kasvihuoneeseen tai suojaisaan, aurinkoiseen paikkaan talon seinustalle. Totuta tomaatin taimet ulkoilmaelämään antamalla niiden seistä muutamia tunteja ulkona 2–4 päivän ajan. Vältä voimakasta auringonvaloa ensimmäisten päivien aikana. Jos aiot pitää tomaatin taimet jatkossakin ruukuissa, ne tarvitsevat pian suuremmat ruukut. Pienemmät pensas- tai ruukkutomaatit tarvitsevat 5–10 litran ruukut, kun taas korkeammat lajikkeet tarvitsevat vähintään 20 litraa multaa. Istuta kuhunkin ruukkuun vain yksi tomaatin taimi.

Viljeletkö korkeakasvuisia tomaattilajikkeita? Varmista, että kasvupaikalla on alusta alkaen kunnollinen tuki taimia varten.

Pitääkö tomaatista poistaa varkaat?

Jotta kuhunkin taimeen kehittyisi lyhyen kasvukauden aikana niin monta tomaattia kuin mahdollista, on taimelle tärkeää tarjota parhaat mahdolliset olosuhteet. Tähän kuuluu mm. varkaiden poisto. Se tarkoittaa varren ja lehtihankojen väliin 45 asteen kulmassa kasvavien sivuversojen nyppimistä. Silloin tomaatti saa voimaa tehdä hedelmää sen sijaan, että energia kuluisi uusien lehtihankojen ja lehtien tekemiseen.

Kaikista tomaattilajikkeista varkaita ei ole tarpeen poistaa, ainoastaan korkeakasvuisista. Nämä on lisäksi tärkeää sitoa kiinni. Pensastomaatit, kääpiötomaatit ja amppelitomaatit eivät kaipaa varkaiden poistoa, koska tomaatteja ehtii kehittyä myös sivuversoihin.

Jos lajike kaipaa varkaiden poistamista, tieto on merkitty siemenpussiin.

Nelson_Garden_Odla_tomat_image_6.jpeg

Varkaiden poistaminen tarkoittaa pienten versojen nyppimistä varren ja lehtihankojen välistä. Näin taimi saa voimaa kehittyä ja tomaatit kasvavat suuremmiksi.