MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textNopea toimitus
  • item.textIlmaiset palautukset
  • item.textPerustettu vuonna 1933
Jälleenmyyjille

Viljele ja kuivata kuivakukkia

13 April 2023

Kukapa ei tahtoisi koota kimppua, joka säilyy maljakossa viikkokausia? Kuivakukista voit nauttia vuoden ympäri! Sitä paitsi ne ovat melko helposti viljeltäviä.

Kuivakukalla ei tarkoiteta yhtä yksittäistä lajiketta, vaan se on yhteisnimitys kukille, jotka voi kuivata niin, että väri ja muoto säilyvät. Kuivakukkiin lasketaan esimerkiksi iso-olkikukka, herttaikikukka ja ikiviuhko. Kuivakukiksi sopivat myös monet muut lajit, kuten morsiusharso, leukoija ja ruiskaunokki.

Kukkien lisäksi arvokkaita osia on muitakin

Joitakin kukkia kuivataan niiden kauniiden siemenkotien takia. Unikon siemenkota on ehkä kaikkein kiehtovin, mutta myös espanjanneito ja pellava ovat kauniita vielä kukinnan päätyttyä. Tähtitörmäkukan valkoiset kukat muuttuvat tähdenmuotoisiksi siemenkodiksi, jotka sopivat melkeinpä minkälaiseen kimppuun tahansa. Lisäksi monien koristeruohokasvien kauniit tähkät sopivat hienosti kuivattaviksi. 

Pioniunikon siemenkapseli kokonaan auenneessa kukassa.Pioniunikko ei ole ainutlaatuisen kaunis vain kukkiessaan – sillä on muiden unikkojen tapaan myös ihanat siemenkodat.

Viljele kuivakukkia – tee näin

  1. Esikasvata kuivakukkia sisätiloissa, jotta kukinta varhaistuu. Siemenet voi toki kylvää myös suoraan kasvupaikalle, mutta vasta sitten kun maa on lämmin. Sopiva ajankohta on touko-kesäkuussa. Lue aina siemenpussiin painetut ohjeet tarkasti.

  2. Totuta taimet ulkoilmaan ja siirrä ne kasvupaikalle, kun hallan vaaraa ei enää ole.

  3. Esimerkiksi iso-olkikukasta on hyvä nyppiä ensimmäinen nuppu pois. Se voi tuntua ikävältä, mutta saa taimen haaroittumaan ja tekemään enemmän kukkaa.

  4. Kastele kuivalla säällä ja kitke rikkakasveja tavalliseen tapaan koko kasvukauden ajan.
Kuivattua ruohoa ja siemenkotia maljakossa. Erilaisia ruohoja on mukava kuivattaa ja ne antavat volyymia kukka-asetelmiin.

Milloin kuivakukat on aika poimia?

Kerää kuivattavaksi aiotut kukat kuivalla säällä juuri terälehtien aukeamisen jälkeen. Nypi lehdet pois varsista, kokoa ne pieniksi kimpuiksi ja ripusta kimput ylösalaisin pimeään ja kuivaan paikkaan, kunnes ne ovat kuivuneet.

Vaaleanpunaisia iso-olkikukkia.Kun keräät kukkia kuivattavaksi, niitä ei kannata poimia liian varhain eikä liian myöhään – kukkien on oltava avonaisia, mutta ei vielä lainkaan lakastuneita. 

Kuinka kauan kuivakukat kestävät?

Kuivakukkalajikkeet kestävät useita viikkoja maljakossa – huomattavasti pidempään kuin useimmat kesäkukat. Jos haluat kuivata kukat, ne kestävät vieläkin huomattavasti pidempään, aina seuraavaan kesään saakka. Siksi niitä kutsutaan myös ikikukiksi.