MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Viljele pinaattia

18. toukokuuta 2022

Pinaatti on monikäyttöinen lehtivihannes, josta on helppo pitää. Se on myös vihannes, joka maksaa itsensä monin kerroin takaisin – mieti, kuinka paljon pussillinen babypinaattia maksaa kaupassa!

Pinaatti on yksi monikäyttöisimmistä lehtivihanneksista. Pinaattia voi käyttää tuoreena ja kypsennettynä. Lisäksi sitä voi pakastaa. Pinaattia voi viljellä monella tavalla kasvupaikasta ja sesongista riippuen.

Milloin on oikea aika kylvää?

Pinaatti on parasta kylvää aikaisin keväällä tai elokuussa. Pinaatti kasvaa parhaiten, kun päivät ovat hieman lyhyempiä ja sää viileämpi. Kun yöt ovat valoisia ja päivät lämpimiä, pinaatti alkaa herkästi kukkia ja tekee vähemmän lehtiä. Koska pinaatti kasvaa suhteellisen nopeasti ja kestää kylmää, satoa ehtii yleensä kerätä useaan otteeseen. Pinaattia voi kylvää jopa jäiseen maahan talvella, jolloin kasvu pääsee alkamaan heti ilmojen lämmettyä.

Miten pinaatti kylvetään?

Kylvä pinaatin siemenet riveihin tai sirottele tiheään ja peitä kevyellä kerroksella multaa. Voit kylvää suoraan kasvimaalle tai pieneen kaukaloon myöhempää istuttamista varten. Pinaattia voi mainiosti viljellä myös ruukussa.

Nelson_Garden_Growing_spinach_from_seed_Picture_3.jpg

Onnistuuko pinaatin talvehtiminen?

Jos haluat kerätä pinaattia talven aikana, on tärkeää, että se on ehtinyt kasvaa ennen kuin on niin pimeää ja kylmää, että kasvu hidastuu ja lähes pysähtyy. Peitä mieluusti kuitukankaalla tai viljelytunnelilla, jotta saat pinaatin säältä suojaan. Näin tuuli ja kylmyys eivät pääse vahingoittamaan sitä. Jos annat pinaatin taimien jäädä paikoilleen talven ajaksi, saatat saada satoa jo varhain keväällä. 

Voinko viljellä pinaattia sisätiloissa?

Pinaattia voi viljellä sisätiloissa, mutta koska se viihtyy parhaiten viileässä, se useimmiten kasvaa ulkona paremmin. Kokeile, mutta voit myös valita sisälle toisentyyppisiä lehtiä, jotka sopivat paremmin sisätiloissa kasvatettaviksi.   

Minkälainen multa sopii parhaiten?

Aivan kuin monet muutkin vihannekset, myös pinaatti kasvaa parhaiten ravinteikkaassa mullassa, joka pysyy sopivan kosteana. Pinaatti ei ole turhantarkka, mutta jos haluat paljon satoa, sinun on huolehdittava, että pinaatti saa runsaasti vettä ja ravinteita. 

Minkälaista kasviravinnetta pinaatti kaipaa?

Saat runsaasti suurta pinaattia, kun annat ravinteita säännöllisesti. Vähän ja usein on hyvä peukalosääntö, käytitpä sitten nokkosvettä tai suotovettä bokashikompostista. Jos käytät kaupan lannoitetta, noudata aina pakkauksen annostusohjeita.

Mikä on babypinaatin ja pinaatin ero?

Pinaattia voi kerätä jo muutaman viikon kuluttua kylvöstä – ja näitä pieniä lehtiä markkinoidaan babypinaatin nimellä. Jos annat pinaatin kasvaa suuremmaksi, lehdet myös paksuuntuvat, ja silloin ne on hyvä ryöpätä tai paistaa ennen tarjoamista.

Nelson_Garden_Growing_spinach_from_seed_Picture_1.jpg

Mitä on uusiseelantilainen pinaatti?

Uusiseelantilainen pinaatti on melko lailla eri asia kuin ”tavallinen” pinaatti. Toki myös uusiseelantilainen on vihreä lehtivihannes ja siinä on pähkinäinen maku. Se ei kuki yhtä herkästi kuin tavallinen pinaatti ja antaa usein suuremman sadon, mutta ei toisaalta kestä yhtä lailla kylmää.

Minkä lajikkeen valitsisin?

Erot pinaattilajikkeiden välillä ovat vähäisiä, mutta toki voit löytää niistä kasvutavan ja maun perusteella juuri oman suosikkisi.

Jos haluat luomulaatuisen siemenen, valitse ’Vroeg Reuzenblad’– se kasvaa nopeasti ja tekee suurta lehteä. Myös ’Butterflay’ on luomulaatuinen ja löytyy Viljele vuoden ympäri -kokoelmasta, jossa jokaiseen siemenpussiin on pakattu erityisen paljon siemeniä. Pinaatin kohdalla kaikki siemenet tulee varmasti käytettyä! 

Muita lajikkeita ovat mm. ’Matador’, klassikko, jonka lehdet ovat hieman kupruisia ja muistuttavat muodoltaan nuolta. ’Nores’-lajikkeen lehdet ovat keskikokoisia ja vankkoja. Nämä lajikkeet ovat `Palco´F1-lajikkeen tavoin nopeasatoisia ja niitä voi kylvää useassa erässä.