MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Viljele punakosmoskukkaa

05. toukokuuta 2022

Hennot kukat ja tillimäinen lehdistö antavat punakosmoksesta hauraan kuvan, mutta kasvi on todellisuudessa sinnikäs – ja ehdoton valinta, jos haaveilet suunnattomasta määrästä itse viljeltyä leikkokukkaa kesäksi.

Punakosmoksen kasvun seuraaminen siemenestä suureksi valkoisen, vaaleanpunaisen tai keltaisen sävyissä kukkivaksi kasviksi lyö ällikällä. Matalammatkin lajikkeet ovat täynnä kasvuvoimaa, mikä näkyy kestävänä kukintana – ei ihme, että mehiläiset ja perhoset pitävät kasvista kovasti. 

Milloin on aika kylvää?

Punakosmoksen voi kylvää suoraan avomaalle, kun maa on lämmin – suurimmassa osassa maata toukokuussa. Mutta jos mahdollista, siemenet on hyvä esikasvattaa sisällä ja istuttaa ulos sitten, kun hallan vaaraa ei enää ole. Näin punakosmos saattaa kukkia jo toukokuussa. Ja vaikka olisit vähän myöhässä, kasvi saattaa hyvinkin ehtiä kukkia. Punakosmos kukkii nimittäin pakkasten tuloon saakka.

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_1.jpgJos esikylvät punakosmosta kennostoon, taimet on helppo istuttaa ulos yöpakkasten mentyä. Kuva: Lovisa Back

Miten kylvö tehdään?

Siemenet pitää vain peittää ohuella, korkeintaan muutaman sentin paksuisella multakerroksella. Jos päätät esikasvattaa siemeniä, ne voi mainiosti kylvää kennostoon. Sillä tavoin saat hienoja taimia valmiissa kapseleissa, jotka on helppo istuttaa ulos, kun hallan vaaraa ei enää ole. Aseta kylvös lämpimään paikkaan, lämpömatolle tai patterin yläpuolelle, niin siemenet itävät nopeammin. Siirrä taimet viileämpään, kun ne ovat itäneet.  

Minkälainen multa sopii parhaiten?

Punakosmos viihtyy multavassa, hiekkaisessa maassa, eikä pidä liiasta lannoittamisesta.

Minkälainen paikka sopii punakosmokselle parhaiten?

Punakosmosta voi kasvattaa sekä avomaalla että suurenpuoleisissa ruukuissa. Korkeus vaihtelee 30 cm:stä 150 cm:iin. Lue siemenpussiin painetut tiedot, jotta osaat valita oikeanlaisen lajikkeen. Punakosmos viihtyy aurinkoisessa paikassa.

Miksi punakosmoskukkani ei kuki?

Punakosmos kuuluu niihin kasveihin, jotka saavat helposti liikaa ravinteita – ainakin jos toivot sen kukkivan. Jos ravinteita on liikaa, kasvi tuottaa runsaasti lehtiä, eikä välitä tehdä kukkaa.

Lisäksi punakosmos kukkii silloin, kun päivät ovat lyhyitä. Kesäkuussa, kun päivä on pisimmillään, pimeää aikaa ei kestä riittävän pitkään. Kukkiminen pääsee alkuun vasta, kun yöt pitenevät. Jos kukinta käynnistyy varhain, kasvi kukkii koko kesän, mutta runsainta ja kauneinta kukinta on kesän lopussa. Punakosmoksen valoherkkyys voi vaihdella lajikkeesta toiseen.

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_4.jpgJos punakosmosta lannoittaa liikaa, kukkasato saattaa kärsiä. Punakosmos kukkii parhaiten hieman köyhemmässä maassa. Kuva: Lovisa Back

Kauanko kukinta kestää?

Nypi kuihtuneet kukat ja käytä punakosmosta runsaasti kimpuissa – mitä enemmän sitä poimii, sitä enemmän se kukkii. Punakosmos ei ole erityisen kylmänherkkä, vaan se pärjää – ja kukkiikin – ensimmäisiin pakkasiin saakka.

Minkälaista lannoitetta on hyvä käyttää?

Punakosmos ei tarvitse erityisen runsaasti ravinteita, mutta peruslannoitus tarvitaan, ja lannoitetta on hyvä lisätä silloin tällöin kesän kuluessa. Lue lisää lannoittamisesta tästä.  

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_2.jpgÄlä säästele! Punakosmos on upea leikkokukka, ja mitä enemmän sitä poimii, sitä enemmän se kukkii. Kuva: Lovisa Back

Latvotaanko taimea?

Taimea ei tarvitse latvoa eli sen latvaa ei tarvitse leikata, jotta taimesta tulisi kaunis ja tiheä. Latvomisesta ei kuitenkaan ole haittaa, vaan se saa taimen kasvattamaan lisää haaroja.

Onnistuuko talvehtiminen?

Punakosmos on yksivuotinen kasvi, mutta toisinaan se siementää itse, jos annat kukkien jäädä paikalleen ja muodostaa siemeniä.

Erilaisia punakosmoslajikkeita

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_3.jpg’Double Click’, ’Gazebo Red’, ’Candy Stripe’ ja ’Daydream’. Kuva: Lovisa Back

’Double Click’ -lajikkeen yksiväriset, hapsuiset kukat kukkivat vaaleanpunaisen ja valkoisen sävyissä. Taimi kasvaa hyvin korkeaksi – jopa 120 cm:n korkeuteen.

’Gazebo Red’ on punakosmoksen matalampi variantti ja tekee kirsikanpunaista kukkaa.

’Daydream’ tekee valkoista kukkaa, joissa terälehden tyvi on aniliininpunainen. Taimi kasvaa yleensä 100–120 cm:n korkuiseksi.

’Candy Stripe’ -lajikkeessa on valkoiset kukat, ja terälehtien reunoissa on enemmän tai vähemmän kirsikanpunaista. Taimi kasvaa suunnilleen 75 cm:n korkuiseksi.

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_7.jpg
’Xanthos-lajikkeen kukat ovat pieniä ja vaaleankeltaisia. Kuva: Lovisa Back

’Xanthos’ hör till minstingen, både avseende blomman och höjden då den bara blir omkring en halvmeter hög.

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_6.jpg

’Vega Mixture’ och ’Early Summer’ består båda av stora blommor i en blandning av vit och rosa nyanser. Medan ’Vega Mixture’ blir 30-50 cm hög, blir ’Early Summer’ omkring en meter.