MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Viljele salaattikiinankaalia

29. kesäkuuta 2022

Rapeaa ja makoisaa tuoreena ja kypsennettynä, kasvaakin nopeasti! Monista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta kiinankaali voi tuntua haastavalta kasvattaa – kunnes alat päästä jyvälle sen luonteesta. Nimittäin kun kylvät oikea-aikaisesti, kiinankaalin viljeleminen onnistuu helposti.

Mitä salaattikiinankaali on?

Salaattikiinankaali on nimensä mukaisesti kaali. Se on kevyttä ja rapeaa, ja sen lehdet ovat kuin yhdistelmä kurttukaalia ja jäävuorisalaattia. Kaupan vihannesosastolla sitä kutsutaan usein yksinkertaisesti nimellä kiinankaali.

Nelson_Garden_Growing Chinese cabbage – how to succeed_Image3.jpg

Joskus salaattikiinankaali menee parempiin suihin, mutta muutama puraisu ei vielä haittaa. Se on vain merkki siitä, että kasvualustassa on elämää. Kuvassa ’Scarvita’ F1 -laijke, jossa lehdet ovat alusta alkaen vihreänliilat. Kuva: Lovisa Back

Kuinka kylvö tapahtuu?

Salaattikiinankaali kylvetään suoraan kasvupaikalle, mutta sitä voi myös mainiosti esikasvattaa sisätiloissa. Se kasvaa nopeasti, ja satoa pääsee usein korjaamaan jo parin kuukauden kuluttua kylvöstä. Salaattikiinankaali viihtyy parhaiten ravinteikkaassa, kuohkeassa ja läpäisevässä maassa. Maan on hyvä olla tasaisesti kosteaa, joten kastele, kun kasvualusta alkaa vaikuttaa kuivalta.  

Kuten muidenkin kaalilajikkeiden lehdet, myös salaattikiinankaalin lehdet kiinnostavat hyönteisiä. Voit suojata taimet kaaliverkolla tai kasvuharsolla.

Nelson_Garden_Growing Chinese cabbage – how to succeed_Image2.jpg

Useimmat lajikkeet ovat vihreitä, ja niissä on valkoiset lehtiruodit.

Miksi on hyvä odottaa heinäkuuhun?

Salaattikiinankaalin siementen itämisessä harvoin on ongelmia, sen sijaan nämä kaalit alkavat melko helposti kukkia. Etenkin lämpö ja runsas päivänvalo (pitkät päivät) saattavat saada taimen kukkimaan. Kaalia voi silloinkin syödä, mutta syötävää on vähemmän, ja kerät saattavat jäädä kehittymättä. 

Salaattikiinankaali kannattaa kylvää heinäkuussa. Silloin yöt alkavat jo pitenemään, mikä sopii tälle kaalilajikkeelle varsin hyvin. Salaattikiinankaali ei ole erityisen hallanarka, vaan se voi jäädä ulos pitkälle syksyyn.

Nelson_Garden_Growing Chinese cabbage – how to succeed_Image4.jpg

Salaattikiinankaali on herkullista grillissä valmistettuna, ja suosikkilajike ’Scarvita’ F1 on myös mitä mahtavinta silmänruokaa. Kuva: Anna Lindeqvist

Miten salaattikiinankaalia syödään?

Salaattikiinankaali on kimchin – perinteisen korealaisen fermentoidun ruokalajin – pääraaka-aine. Kimchi on superhyvää, mutta salaattikiinankaalilla on paljon muitakin käyttökohteita. Rapean koostumuksensa ansiosta se sopii syötäväksi tuoreenakin. Voit käyttää lehtiä suikaleina pizzasalaatissa tai kokonaisina vehnätortillan sijasta. Salaattikiinankaalin voi myös mainiosti kypsentää, esimerkiksi wokkipannulla tai vaikkapa grillissä.