Tule siis mukaan
Så-a-long on tapahtuma, jossa me – kyllä, juuri sinä, minä ja Så-a-long -lähettiläät – viljelemme kahta etukäteen valittua siementä yhdessä. Kaikki voivat osallistua, olitpa sitten vasta-alkaja tai ammattilainen, parveke- tai palstaviljelijä – tervetuloa mukaan!
Så-a-long -tapahtumaa tehdään yhdessä muiden viljelyharrastajien kanssa. On mukavaa viljellä yhdessä, innostaa muita viljelyharrastuksen pariin ja pitää hauskaa kivan harrastuksen parissa. Koko viljelyprosessia pystyy seuraamaan Instagramissa aina siemenestä sadonkorjuuseen saakka seuraamalla aihetunnistetta #såalong sekä lähettiläidemme omilla sivuilla. Pääsemme näkemään toistemme viljelmät, antamaan vinkkejä ja auttamaan toisiamme onnistumaan.
'Paper Moon', sievä tähtitörmäkukka, joka sopii täydellisesti sekä tuoreisiin että kuiviin kimppuihin. 'Paper Moon' tekee pientä valkoista kukkaa, mutta sitä viljellään erityisesti sen kauniiden siemenkotien takia. Tähtitörmäkukka on lisäksi myös mehiläisten ja perhosten suosikki.
'Fireworks' on värikäs mangoldi, joka sopii mainiosti viljeltäväksi sekä ruukussa että avomaalla. Mangoldi on helposti viljeltävä vihannes, jota voit kylvää useaan otteeseen aina heinäkuulle saakka. Mangoldin lehdet ovat kauniita myös kimpuissa yhdessä kesäkukkien kanssa.
Olemme koonneet tähän vinkkejä, jotka auttavat sinua matkasi varrella; pienestä siemenestä valmiiksi kukaksi ja vihannekseksi. Ehkä viljelet mangoldia ensi kertaa ja tarvitset vähän apua. Tai ehkä rakastat kukkia ja haluat nauttia kauniista kuivakukista vuoden ympäri. Löydät lisää vinkkejä aihetunnisteella #såalong. Ja ethän unohda jakaa parhaita vinkkejäsi myös muille.
Så-a-long on tapahtuma, jossa on mukana viljelyharrastajia eri Pohjoismaista. Meitä yhdistää puutarhan ilo. Löydät kaikki julkaisut aihetunnisteella #såalong.
Jotta pääset tutustumaan Så-a-long -lähettiläisiimme, esitimme heille muutaman kysymyksen.
1. Milloin aloitit puutarhaharrastuksen?
2. Mikä on suosikkikasvisi tai vihanneksesi, jota viljelet joka vuosi?
3. Kuvaile puutarhaasi viidellä sanalla.
4.Parhaat vinkkisi puutarhaan.
1. Silloin kun muutin omaan kotiin ja perustin perheen. Silloin aloitimme hiljalleen rakentaa omaa puutarhaa, joka onkin kasvanut tässä vuosien aikana.
2. Ehdottomasti erilaiset kesäkurpitsat. Niitä viljelen joka vuosi ja aina ne ovat yhtä kiitollisia viljeltäviä.
3. Yritysten ja erehdysten kautta oppimalla.
4. Suunnittele puutarhasi kaikkiin vuodenaikoihin. Keväällä kukkivia sipuleita, kesällä kukkivia perennoja ja syötäviä kasveja. Ota huomioon myös syksy, jolloin puutarhaa voi koristaa syysväriset kauniit kasvit, joilla on koristearvoa niin syksyllä kuin talvella.
1. Puutarha- ja kukkafanitus alkoi jo lapsuudessani. Olen aina pitänyt kasveista. Lapsuudenkotini lähellä oli kukkakaatopaikka, jonne tuotiin kuorma-autolla kevätkukkia kompostoitumaan. Kevääseen kuului käydä hakemassa sieltä tulppaaneja ja narsisseja kukkien ja sipuleiden kera muovikasseittain. Istutin sipulit äidin ja pikkusiskoni kanssa puutarhaan ja teimme kukkakimppuja. Äitini puutarha ryöppysi narsisseja joka kevät. Olin tuolloin kuuden, seitsemän vuoden iässä. Kotipihan puutarhatöistä sain osani koko lapsuusajan, sillä meillä oli laaja keittiöpuutarha perunamaan ja marjatarhan kera. Enollani oli myös kauppapuutarha, jonka kasvihuone oli kuin salaperäinen keidas. Enon kanssa kävin myös myymässä kesäkukkia torilla. Oman puutarhan sain 22 vuotta sitten, kun ostimme purkukuntoisen vanhan talon. Satavuotiaan talon pihapiiri on vähitellen muokkaantunut puutarhaksi, joka on minulle koekenttä ja elämänmittainen seikkailu.
2. Kasvihuoneessa viljelen aina tomaattia ja basilikaa. Ylipäätään kasvatan ja käytän yrttejä paljon. Myös papuja viljelen joka vuosi. Kasvatan kasvihuoneen lisäksi satoa viljelylaatikoissa ja ruukuissa. Yhtä suosikkia on vaikea sanoa, sillä tykkään kokeilla. Kylvettävistä kukista rakastan unikoita.
3. Vihreä, vallaton, koukuttava, salaperäinen, seikkailu.
Sopivasti satoa, kukintaa, vihreyttä ja tunnelmaa.
4. Luo puutarhastasi omanlaisesi. Vietät siellä itse aikaa. Tee asioita sydämellä ja nauttien pienistä hetkistä. Vältä puutarhatöiden miettimistä työnä, koe puutarha mahdollisuutena, opin paikkana ja rentoutumisena, jossa arjen murheet voi jättää taakse.
Ole salliva, niin itsellesi kuin luonnolle. Mieti omia haaveita, ja anna haaveiden toteutumiselle aikaa. Kaiken ei tarvitse olla valmista heti. Puutarhan luominen vie aikaa. Anna tilaa myös luonnolle.
Kasvata niitä kasveja, jotka tuottavat sinulle iloa, olipa kyse hyöty- tai koristekasveista.
Pyri selvittämään puutarhan kasvuolosuhteet, valon kulku, maaperä. Istuta kasvit kasvuvaatimusten mukaisille paikoille. Huolella valmisteltu ja perustettu on jo puoliksi tehty. Älä oikaise perustuksissa ja pihistele mullan määrässä.
Kaunis ja satoisa puutarha ei synny hetkessä, vaan ole kärsivällinen. Kasvu ja kehitys vie aikansa. Älä lannistu. Joskus puutarhassa tapahtuu epäonnistumisia, kaikille. Iloitse onnistumista.
Credits: Kuva Hanna Marttinen
1. Olen aina viettänyt kesät mökillä, ja puutarha ja luonto on ollut luonnollinen osa sitä. Kymmenen vuotta sitten vierailin poikaystäväni mökillä ensimmäistä kertaa. Hänen isovanhempansa viljelevät kaikki vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät itse, ja ovat niiden osalta omavaraisia. Tämä oli todella silmiä avaavaa, periaatteessa siis kuka tahansa voi kasvattaa muutakin kuin retiisejä ja kukkia. 2020, kun luonnollisista syistä pystyin olemaan omalla mökillä pidempiä jaksoja, oma puutarhakiinnostukseni alkoi kunnolla.
2. Suosikkini vaihtuu vähän vuodesta toiseen. Kurkku ja ruusupavut pärjäsivät viime vuonna yllättävän hyvin ja niistä tuli automaattisesti viime vuoden suosikit. Krassi on mielestäni kaunis ja ihana käyttää ruuissa. Kokeilen joka vuosi uusia kasviksia. Kikherneet olivat hauska lisä puutarhassa viime vuonna ja tulevat varmasti jatkossakin olemaan.
3. Luova, värikäs, herkullinen, merenläheinen, spontaani.
4. Ole utelias! Kaikki ei aina onnistuu eikä se haittaa, siitä oppii. Voi myös kestää monta vuotta oppia tuntemaan oma puutarhansa, miten aurinko kulkee, tuuleeko ja minkälainen maaperä on? Uskalla myös kokeilla kasviksia joita ei saa lähikaupasta, kuten mangoldia, vesimeloniretiisiä ja itsekasvatettuja linssejä. Näin puutarhainspiraatio seuraa keittiöönkin.
Credits: Sara Forsius