MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textNopea toimitus
  • item.textIlmaiset palautukset
  • item.textPerustettu vuonna 1933

Tule siis mukaan

Så-a-long -porukkaan

Mitä, milloin, kuinka?

Så-a-long on tapahtuma, jossa me – kyllä, juuri sinä, minä ja Så-a-long -lähettiläät – viljelemme kahta etukäteen valittua siementä yhdessä. Kaikki voivat osallistua, olitpa sitten vasta-alkaja tai ammattilainen, parveke- tai palstaviljelijä – tervetuloa mukaan! 

Så-a-long -tapahtumaa tehdään yhdessä muiden viljelyharrastajien kanssa. On mukavaa viljellä yhdessä, innostaa muita viljelyharrastuksen pariin ja pitää hauskaa kivan harrastuksen parissa. Koko viljelyprosessia pystyy seuraamaan Instagramissa aina siemenestä sadonkorjuuseen saakka seuraamalla aihetunnistetta #såalong sekä lähettiläidemme omilla sivuilla. Pääsemme näkemään toistemme viljelmät, antamaan vinkkejä ja auttamaan toisiamme onnistumaan. 

Sowalong-icon.png

Tämän vuoden siemenet

''Apricotta' on satumainen punakosmos vanhan roosan ja aprikoosin sävyissä, josta ennakoimme suosikkia kesän kaikkiin kimppuihin. Se kukkii runsaasti koko kesän ajan, ja puutarhan pölyttäjät pitävät siitä kovasti. Yksi tärkeä seikka on kuitenkin hyvä muistaa, kun viljelee punakosmosta – se kärsii liiasta lannoittamisesta.

''Emperol' F1 on kaunis, kuoreltaan vaaleanvihreä kesäkurpitsalajike, joka tekee runsaasti hedelmää. Tiesitkö, että kesäkurpitsan kukatkin ovat syötäviä? Erityisen hyviä kukat ovat friteerattuina. Kesäkurpitsa viihtyy parhaiten lämpimässä ja suojaisassa kasvupaikassa ja se tarvitsee ravinteikkaan maan ja runsaasti vettä.

Vinkkejä onnistumiseen

Tähän olemme keränneet vinkkejä, joista on sinulle apua matkan varrella aina pienestä siemenestä valmiiksi kukaksi ja hedelmäksi. Ehkä kasvatat nyt ensi kertaa punakosmosta tai kesäkurpitsaa, etkä tiedä, miksi punakosmos ei koskaan kuki tai kaikki kesäkurpitsan kukat putoavat maahan? Tai ehkä olet kokenut viljelijä, ja tiedät, kuinka paljon kesäkurpitsa voi tehdä hedelmää, mutta kaipaat uusia reseptejä niiden hyödyntämiseen. Löydät lisää vinkkejä aihetunnisteella #såalong. Ethän myöskään unohda jakaa hyviksi havaitsemiasi vinkkejä myös muille.

Tutustu Så-a-long -lähettiläisiimme

Så-a-long on tapahtuma, jossa on mukana viljelyharrastajia eri Pohjoismaista. Meitä yhdistää puutarhan ilo. Löydät kaikki julkaisut aihetunnisteella #såalong.

Jotta pääset tutustumaan Så-a-long -lähettiläisiimme, esitimme heille muutaman kysymyksen.

1. Milloin aloitit puutarhaharrastuksen?

2. Mikä on suosikkikasvisi tai vihanneksesi, jota viljelet joka vuosi?

3. Kuvaile puutarhaasi viidellä sanalla.

4.Parhaat vinkkisi puutarhaan.

Sari Spåra @sweetfoodomine

1. Silloin kun muutin omaan kotiin ja perustin perheen. Silloin aloitimme hiljalleen rakentaa omaa puutarhaa, joka onkin kasvanut tässä vuosien aikana.

2. Ehdottomasti erilaiset kesäkurpitsat. Niitä viljelen joka vuosi ja aina ne ovat yhtä kiitollisia viljeltäviä.

3. Yritysten ja erehdysten kautta oppimalla.

4. Suunnittele puutarhasi kaikkiin vuodenaikoihin. Keväällä kukkivia sipuleita, kesällä kukkivia perennoja ja syötäviä kasveja. Ota huomioon myös syksy, jolloin puutarhaa voi koristaa syysväriset kauniit kasvit, joilla on koristearvoa niin syksyllä kuin talvella.


Johanna Vireaho @johannavireaho

1. Puutarha- ja kukkafanitus alkoi jo lapsuudessani. Olen aina pitänyt kasveista. Lapsuudenkotini lähellä oli kukkakaatopaikka, jonne tuotiin kuorma-autolla kevätkukkia kompostoitumaan. Kevääseen kuului käydä hakemassa sieltä tulppaaneja ja narsisseja kukkien ja sipuleiden kera muovikasseittain. Istutin sipulit äidin ja pikkusiskoni kanssa puutarhaan ja teimme kukkakimppuja. Äitini puutarha ryöppysi narsisseja joka kevät. Olin tuolloin kuuden, seitsemän vuoden iässä. Kotipihan puutarhatöistä sain osani koko lapsuusajan, sillä meillä oli laaja keittiöpuutarha perunamaan ja marjatarhan kera. Enollani oli myös kauppapuutarha, jonka kasvihuone oli kuin salaperäinen keidas. Enon kanssa kävin myös myymässä kesäkukkia torilla. Oman puutarhan sain 22 vuotta sitten, kun ostimme purkukuntoisen vanhan talon. Satavuotiaan talon pihapiiri on vähitellen muokkaantunut puutarhaksi, joka on minulle koekenttä ja elämänmittainen seikkailu. 

2. Kasvihuoneessa viljelen aina tomaattia ja basilikaa. Ylipäätään kasvatan ja käytän yrttejä paljon. Myös papuja viljelen joka vuosi. Kasvatan kasvihuoneen lisäksi satoa viljelylaatikoissa ja ruukuissa. Yhtä suosikkia on vaikea sanoa, sillä tykkään kokeilla. Kylvettävistä kukista rakastan unikoita. 

3. Vihreä, vallaton, koukuttava, salaperäinen, seikkailu. 

Sopivasti satoa, kukintaa, vihreyttä ja tunnelmaa. 

4. Luo puutarhastasi omanlaisesi. Vietät siellä itse aikaa. Tee asioita sydämellä ja nauttien pienistä hetkistä. Vältä puutarhatöiden miettimistä työnä, koe puutarha mahdollisuutena, opin paikkana ja rentoutumisena, jossa arjen murheet voi jättää taakse. 

Ole salliva, niin itsellesi kuin luonnolle. Mieti omia haaveita, ja anna haaveiden toteutumiselle aikaa. Kaiken ei tarvitse olla valmista heti. Puutarhan luominen vie aikaa. Anna tilaa myös luonnolle. 

Kasvata niitä kasveja, jotka tuottavat sinulle iloa, olipa kyse hyöty- tai koristekasveista. 

Pyri selvittämään puutarhan kasvuolosuhteet, valon kulku, maaperä. Istuta kasvit kasvuvaatimusten mukaisille paikoille. Huolella valmisteltu ja perustettu on jo puoliksi tehty. Älä oikaise perustuksissa ja pihistele mullan määrässä. 

Kaunis ja satoisa puutarha ei synny hetkessä, vaan ole kärsivällinen. Kasvu ja kehitys vie aikansa. Älä lannistu. Joskus puutarhassa tapahtuu epäonnistumisia, kaikille. Iloitse onnistumista.

Credits: Kuva Hanna Marttinen


Netta Tanhola @voikukkapelto

1. Aloitin puutarhaharrastuksen noin kolmetoista vuotta sitten, kun muutimme Tampereen keskustasta Akaaseen vanhaan taloon. Talon pihapiiri oli ihanan tunnelmallinen, luonnonmukainen ja villi vanha puutarha, jossa oli vanhoja omenapuita, perennoja ja pensaita. Keväisin nurmikon täyttivät skillat ja valkovuokot, kesäisin voikukat. Meillä ei ollut aluksi kunnon ruohonleikkuria ja kun nurmikkoa ei oltu pariin viikkoon ajettu, se oli sangen upea voikukkapelto. Siitä tuli blogini nimi. Nyt olemme asuneet kohta kymmenen vuotta vanhalla juna-asemalla ja piha on oman mittapuuni mukaan aivan liian suuri! Kipuilen hoitamattomien alueiden kuten vanhan asemalaiturin "joutomaan" ja oman riittämättömyyteni kanssa, mutta toisaalta osaan myös katsoa läpi sormien. Kaiken ei tarvitse olla niin tiptop. 

2. Suosikkejani ovat kesäkurpitsa, avomaan kurkku, tilli ja yrtit. Ne ovat helppoja ja tulee aina käyttöön. Kaikenlaisia kokeiluja on tullut tehtyä vuosien varrella, mutta joko ne eivät ole olleet mikään suuri menestys tai jäivät käyttämättä. 

3. Rento, huoleton, viihtyisä, aurinkoinen, lapsiystävällinen

4. Ota rennosti puutarhassa. Älä stressaa, vaikka kaikki ei tapahdukaan heti.