MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textNopea toimitus
  • item.textIlmaiset palautukset
  • item.textPerustettu vuonna 1933
Jälleenmyyjille

Siemenopas

08 July 2021

Löydä tärkeimmät tiedot!

Nelson Gardenin siemenpusseissa tärkeimmät tiedot on painettu kätevästi pussin etupuolelle. Pussin takana on puolestaan yksityiskohtaisempaa, syventävää tietoa.

Siemenpussin etupuoli

Siemenpussin etupuolelle on painettu tärkeimmät tiedot. Etupuolesta käy esimerkiksi ilmi, pitääkö siemeniä esikasvattaa tai voiko ne kylvää suoraan. Lisäksi siinä näkyvät lajikkeen ja kasvin nimi, johon siemenet kuuluvat.

Symbolien avulla saat helposti käsityksen siitä, kuinka korkeaksi kasvi kasvaa, onko kyseessä köynnöskasvi, kuinka suuria kukkia se tekee tai kuinka suuria tai painavia mahdollisista hedelmistä tulee. Yksi symboleista puolestaan kertoo, onko lajike pölyttäjien suosiossa. Lisäksi esimerkiksi porkkanan ja chilin siemenissä on makumerkintä.

Näin luet tiedot pusseista:

1. Lajikenimi
2. Tuotenumero
3. Hintaryhmä sekä värillä että aakkosella
4. Tieteellinen nimi.
5. 1-, 2 tai monivuotinen.
6. Korkeus (cm).
7. Lisämerkki, joka kertoo, onko lajiketta esikasvatettava vai voidaanko se kylvää suoraan, minkälaisia ominaisuuksia sillä on, onko pakkauksessa kylvönauhaa tai erityisen runsaasti siemeniä (BigPack)
8. Lisämerkki kertoo esim. lajikkeen sopivuudesta kuivakukaksi tai ulkona kasvattamiseen
9. Opasmerkki kertoo lajikkeen koon ja vahvuuden/makeuden
10. Nimi neljällä kielellä
11. Yksityiskohtaiset ohjeet neljällä kielellä
12. Taimi- ja riviväli sekä kylvösyvyys
13. Tieto siementen riittävyydestä; taimimäärä tai määrä metreinä
14. Kalenterissa näkyy esikasvatuksen ja suorakylvön ajankohta sekä kukkimis/sadonkorjuuaika
15. Växtpass

Siemenpussin takaosa

Pussin takaosassa on yksityiskohtaisempaa ja syventävää tietoa; lyhyt kuvaus lajikkeesta, sen ominaisuuksista ja kylvöpaikasta. Löydät takaosasta myös lyhyet kylvöohjeet.

Pienelle pinta-alalle pitää saada mahtumaan paljon tekstiä, ja toisinaan saman siemenen kylvämiseen on monta hyvää tapaa. Jos kylvät ensi kertaa, osa termeistä voi tuntua vierailta.

Suojaisa paikka esimerkiksi tarkoittaa, että taimi voi mainiosti olla ulkosalla, mutta aurinkoisessa ja tuulettomassa paikassa.

Kasvin peittäminen talvehtimista varten tarkoittaa sitä, että kasvi suojataan roudalta niin, että se selviää talven yli kukkapenkissä. Peittämiseen on hyvä käyttää lehtiä ja puutarhajätettä sekä vahvempia oksia tai koria, joka pitää ne paikoillaan talven yli.

Talvivarastointi koskee porkkanoita ja juureksia sekä tiettyjä kaaleja. Se tarkoittaa sitä, kuinka pitkään vihanneksia voi säilyttää sadonkorjuun jälkeen, esimerkiksi maakellarissa tai muussa viileässä tilassa, ja käyttää ravinnoksi talvella.

Garden4-2048x1366.jpeg

Tieteelliset nimet siemenpusseissa

Takaosaan on painettu lajikkeen tieteellinen nimi. Se kannattaa tarkistaa, jos haluat vaikkapa viljellä kaaleja samassa paikassa neljän vuoden välein (välttääksesi tauteja). Kaalien nimet alkavat aina latinankielisellä sanalla Brassica. Chilien joukossa (alkavat sanalla Capsicum), on mm. lajikkeita joita pitää esikasvattaa jo hyvin varhain.

5771l-1-2048x1367.jpeg

Huomaa myös siemenpussin alareuna

Pussin alareunaan on leimattu viimeinen myyntipäivä. Jos sinulla on yhä pusseja, joissa viimeinen myyntipäivä on jo mennyt, siemenet eivät silti välttämättä ole menneet vanhoiksi.

Lisäksi alareunaan on merkitty eränumero. Se on hyvä merkitä muistiin siltä varalta, että siemenissä olisikin jotakin vikaa. Sellaisessa tapauksessa siementoimittajan on tiedettävä eränumero, jotta jäljittäminen onnistuisi.

Itävyys tarkoittaa sitä, kuinka suuren osuuden siemenistä voi odottaa itävän. Toivon mukaan kaikki kylvämäsi siemenet itävät, mutta aivan varmaksi siementoimittaja ei sitä voi luvata. Jos itävyys on esimerkiksi 75%, voit lähteä siitä, että kolme neljästä siemenestä itää.