MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Valkosipulia omasta maasta

19. heinäkuuta 2021

Syksy ei ole pelkästään sadonkorjuun ja talveen valmistautumisen aikaa. Jo nyt on mukava kylvää jotain, josta voi nauttia ensi kaudesta. Esimerkiksi valkosipulia!

Vaikka päivät lyhenevät ja sää muuttuu sateisemmaksi ja kylmemmäksi, tähän vuodenaikaan on vielä paljon kasvatettavaa. Nyt on esimerkiksi juuri oikea hetki kylvää valkosipulinkynnet, jotta voit korjata tuoretta itsekasvatettua valkosipulia ensi kesänä.

Hyvä idea on kasvattaa valkosipulia syksyllä korotetussa penkissä, esimerkiksi lavakauluksessa. Juurtuminen tapahtuu syksyn aikana, jonka jälkeen valkosipuli talvehtii, kunnes se alkaa itää kevätlämmössä.

Kun maaperän lämpötila on +8 °C, on hyvä aika istuttaa valkosipulinkynnet maahan. Maaperän lämpö voi vaihdella syyskuusta joulukuuhun asuinmaastasi riippuen. Sinun ei tarvitse kuitenkaan huolestua, vaikka maaperän lämpötila vaihtelee tai säämuutokset vaikuttavat odottamattomasti maaperän lämpötilaan. Pidä sitä vertailuarvona.

Vitlöksklyftorna planteras med 15 centimeters mellanrum och 20 centimeter mellan raderna. Foto: Kristine Hellemo

Onnistu valkosipulilla

Jos kasvatat valkosipulia itse, valitse sertifioidut siemenet – tämä valkosipuli on tarkoitettu viljelyyn eikä ruoanlaittoon – jotta vältät tautien leviämisen maaperään. Parasta oman valkosipulin kasvattamisessa on, että voit istuttaa makuusi ja tarpeisiisi sopivia lajikkeita. Voit valita maultaan miedon tai hieman terävämmän lajikkeen tai vaikkapa lajikkeen, joka säilyy hyvin.

Kylmä ei ole valkosipulille ongelma, mutta kylmä talvi ja jäätynyt maaperä voivat aiheuttaa valkosipulinkynsien ”käpertymistä”. Tätä voit ehkäistä laittamalla kynnet hieman syvemmälle, peittämällä ne lehdillä tai asettamalla lehtikompostiverkon mullan päälle.

Liian lämmin ja kostea talvi on pahempi valkosipulille. Jos maaperä on liejuinen ja huonosti kosteutta poistava, se voi olla valkosipulille liian märkä. Silloin sipulisi voivat helposti mädäntyä. 

Valkosipulin kasvattaminen yhdessä muiden kasvien kanssa samalla viljelypaikalla onnistuu myös hyvin. Aloita kylvämällä valkosipuli nyt syksyllä ja täydennä penkkiä keväällä kasveilla, joilla on pieni juuristo, kuten salaatilla tai mansikoilla. Valkosipuli ei kuitenkaan viihdy kovin hyvin kaalikasvien, tarhapapujen ja herneiden kanssa.

Kylvä valkosipuli keväällä

Jos et voi tai sinulla ei ole aikaa kylvää valkosipulia nyt syksyllä, voit tehdä sen myös keväällä.  Useimmista valkosipulilajikkeista tulee silloin toki hieman pienempiä ja ne antavat myöhäisemmän sadon kuin syksyllä istutettaessa. Joillakin valkosipulilajikkeilla ei ole aikaa muodostaa kynsiä, jos kylvät ne keväällä.

Vaihtoehtona on kylvää valkosipulinkynnet ruukkuihin syksyllä, säilyttää ne jäätymättöminä mutta viileässä ja istuttaa ne keväällä, kun maaperä on sulanut.

Vitlöksklyftan planteras med spetsen uppåt ungefär sju centimeter ner i jorden.

Kastele ja lannoita

Valkosipuli pärjää suhteellisen hyvin ilman kastelua, kunhan multa ei ole liian kuivaa. Pääasiassa kevään kasvukaudella valkosipulia voi olla hyvä kastella. Talvella valkosipuli lepää ja loppukesällä se on jo kasvattanut syvät juuret.

Lannoita valkosipulia muutaman kerran sen kasvuaikana keväällä ja keskikesällä. Valkosipulinkynnet juurtuvat syksyllä, kun lämpötila laskee alle 7 asteen. Ne lepäävät talven ajan. Kun lämpötila kohoaa keväällä yli 5 asteeseen, ne alkavat jälleen kasvaa. Kesällä se siirtyy toiseen lepojaksoon.

Kasvata valkosipulia lavakauluksessa

Kasvattamalla valkosipulia lavakauluksessa voit tulla täysin omavaraiseksi valkosipulin suhteen, eikä mikään voita itsekasvatetun valkosipulin makua. Valkosipulin juuret kasvavat melko syvälle, joten kaksi lavakaulusta päällekkäin on suositeltavin ratkaisu.

Vill du lagra vitlök bör den skördas när blasten har börjat torka. Foto: Markus Danielsson

Milloin voin aloittaa sadonkorjuun?

Voit aloittaa naattien korjuun heti, kun ne ovat näkyvillä, mutta kerää naatteja säästeliäästi, sillä se voi vaikuttaa sipulin kasvuun. Jos et halua syödä maukkaita naatteja, kerää valkosipuli, kun naatit alkavat kellastua loppukesällä.

Voit myös korjata osan istutuksista jo alkukesästä – silloin valkosipuli ei todennäköisesti ole vielä muodostanut kynsiä, mutta on jo saanut makean ja miedon maun.