MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textNopea toimitus
  • item.textIlmaiset palautukset
  • item.textPerustettu vuonna 1933
Jälleenmyyjille

Koulimisen ABC

24 April 2023

Esikasvatatko parhaillaan tomaatteja tai muuta sisätiloissa? Olemme koonneet vinkkejä, joiden avulla saat tukevampia ja vahvempia taimia koulimalla niitä vähitellen suurempiin ruukkuihin. Aloita kouliminen pienistä ruukuista ja siirry vähitellen aina suurempiin ja suurempiin…

Miksi taimea ei voi heti siirtää suureen ruukkuun?

Jos yrität oikaista ja asetat pienen taimen heti suureen ruukkuun, otat samalla riskin. Suuri määrä multaa ja siihen kasteltaessa kertyvä kosteus voivat olla pienen taimen juurille liikaa, jolloin juuret mätänevät. Siksi taimet on hyvä istuttaa pieniin ruukkuihin, joista ne voidaan sitten siirtää aina vaan suurempiin, sitä mukaa kun taimi ja sen juuret kehittyvät ja kasvavat. Huomaathan, että kaikkia taimia ei tarvitse koulia useaan kertaan. Joillekin taimille riittää yksi koulimisvaihe ennen niiden istuttamista lopulliseen kasvupaikkaan (suureen ulkoruukkuun tai kukkapenkkiin).   

The time has come to transplant the plants to pots with potting soil.

A. Kouli pieneen ruukkuun…

Kun taimeen on muodostunut ensimmäiset varsinaiset lehdet (kaksi lehteä, jotka ilmestyvät taimeen ensimmäisten kahden sirkkalehden jälkeen) taimen on aika siirtyä elämässä eteenpäin. Kastele taimet ennen koulimista, jotta multa on kosteaa; silloin multa irtoaa hieman helpommin.

Pienet, halkaisijaltaan noin 8 cm:n kokoiset ruukut ovat yleensä sopivia ensimmäiseen koulimiseen.

Täytä 2/3 ruukuista taimi- tai kukkamullalla, paina multaan pieni kuoppa ja aseta taimi kuoppaan. Varsi on hento, joten nosta lehdestä tai pitele varovasti kapselista tai juuristosta.

Siirrä multaa varovasti taimen ympärille. Jotkin lajikkeet, joissa varsi kasvaa reippaasti pituutta, voi istuttaa syvemmälle niin, että osa varrestakin jää mullan alle. Erityisesti tomaatin taimet pitävät tästä; ne kasvattavat uusia juuria mullan alle jäävään varren osaan. Muista merkitä, mihin olet istuttanut mitäkin, jotta muistat vielä viikkojenkin kuluttua, mitä kussakin ruukussa kasvaa.

Nyt taimet kaipaavat paljon valoa, usein valoisa paikka ikkunalla riittää. Mutta kaikki riippuu toki päivän pituudesta, ja siinä on keväisin suuria eroja asuinpaikasta riippuen. Pohjoisempana kasvivalo voi olla paikallaan.

2–3 viikkoa koulimisen jälkeen voit alkaa antaa taimille lannoitetta.

Nelson_Garden_The ABCs of transplanting_Image_1.jpg

B. … ja taas hieman suurempaan …

Kun ruukun alaosasta alkaa työntyä juuria, on aika koulia taas. Voit nyt valita halkaisijaltaan noin 11 cm:n kokoisen ruukun.

Tomaatin taimet kehittyvät usein voimakkaammiksi ja vahvemmiksi, jos koulit ne kahteen kertaan ennen siirtämistä varsinaiselle kasvupaikalle. Aina se ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Kokeilemalla selviää. Jos juurilla tuntuu olevan tilaa, ja taimi näyttää hyvinvoivalta, uudelleenkouliminen ei luultavasti ole tarpeen.  

C. …ja ehkä vielä kerran vähän suurempaan.

Joissakin tapauksissa voi olla hyvä koulia vielä kolmannenkin kerran. Jos juuret työntyvät ruukusta ulos, taimi tarvitsee lisää tilaa. Tämä on luultavasti kuitenkin viimeinen vaihe ennen taimen siirtämistä ulos maahan tai suureen ruukkuun. Nyt kasvi pärjää hienosti halkaisijaltaan noin 16 cm:n kokoisessa ruukussa.  

Nelson_Garden_The ABCs of transplanting_Image_4.jpg

Vihdoinkin valmiina ulkoilmaelämään!

Kun vihdoin tulee aika siirtää taimet ulos puutarhaan (kukkapenkkiin tai ruukkuun), ne voivat parhaiten, kun niiden antaa totutella rauhassa uuteen ilmanalaan. Karaise kasveja joidenkin päivien ajan. Karaisemisvaiheessa taimien annetaan seistä muutamia tunteja päivässä ulkona pienissä ruukuissaan. Hankalinta taimille on tottua auringon voimakkaaseen säteilyyn. Siksi niitä on alussa hyvä pitää puolivarjossa.  

Muutaman päivän kuluttua taimet ovat riittävän vahvoja, jotta ne voivat jäädä pysyvästi ulos. Voit nyt siis istuttaa ne kukkapenkkiin tai suuriin ulkoruukkuihin. Aseta taimet paikkaan, jossa kukin lajike parhaiten viihtyy. Tomaatit, basilika ja tuoksuherne ovat esimerkkejä kasveista, jotka rakastavat lämpöä ja valoa.