MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Viljele salaattia

23. huhtikuuta 2023

Salaatti kasvaa nopeasti, se on helppohoitoinen ja maistuu hyvältä – siksi se kai onkin yksi suosikeista. Kaikkien tuhansien lajikkeiden joukossa valinnan varaa riittää, ja siksi kokeneimmallakin viljelijällä on vielä uusia lajikkeita valittavanaan.

Milloin ja miten siemenet kylvetään?

Salaatti itää aikaisin, ja sen voi kylvää suoraan ulos. Salaattia voi kuitenkin esikasvattaa sisällä ja taimet viedä ulos myöhemmin. Tärkeää on kastella maa kunnolla ennen siementen kylvämistä. Siemenet tarvitsevat valoa itääkseen, joten vältä siementen peittämistä liian paksun multakerroksen alle.

Salaatin siemenillä voi olla vaikeuksia itää, jos maan lämpötila nousee yli 20 asteen. Siksi niitä ei kannata kylvää keskellä kesää. Kokeile kylvämistä pieneen kaukaloon varjon puolelle, vaihtoehtoisesti viileään paikkaan sisälle.

 

’Little Gem’ -lajike kasvaa hyvin myös elokuussa.

Salaatti kasvaa parhaiten viileässä maassa, ja menestyy myös syksyllä. Kuva: Lovisa Back

Koska salaatti kasvaa nopeasti, ehdit kylvää useita kertoja kauden aikana. Kesällä lämpö ja erityisesti valo voivat saada taimet kukkimaan. Silloin lehtiä muodostuu vähemmän.

Minkälainen multa on paras?

Salaatti menestyy useimmissa kasvualustoissa, mutta parhaan sadon saa kuohkeasta ja ravinteikkaasta maasta, jossa kosteus pysyy tasaisena. Jos haluat oikein hyvää salaattia, älä anna taimien kuivua.

Tiivis lavakaulus, jossa salaattilajikkeet ja samettikukka kasvavat vieretysten.

Salaatti ei ole ainoastaan syötävää, vaan myös koristeellista. Viljele keräsalaattia yhdessä kukkien, kuten samettikukkien kanssa. Kuva: Markus Danielsson

Missä salaatti viihtyy parhaiten?

Salaattia voi mainiosti viljellä sekä ruukussa että avomaalla. Se menestyy parhaiten hieman varjoisemmassa paikassa, vaikka ei ehkä silloin kasva yhtä rehevänä. Suojaa taimet joka tapauksessa paahtavalta auringolta.

’New Red Fire’ -lehtisalaatti kasvaa nurmisilpun reunustamana.

’New Red Fire’ on kaunislehtinen lehtisalaatti. Voit poimia lehden kerrallaan tai nostaa koko salaatin kerralla maasta. Kuva: Anna Lindeqvist

Milloin sadon voi korjata?

Valo ja lämpö saavat salaatin kasvamaan nopeammin, ja useimmiten pieniä lehtiä voi kerätä jo muutaman viikon kuluttua. Jos haluat korjata kokonaisia keriä, joudut odottamaan vähän pidempään. Lehtisalaatista voi kerätä lehtiä useaan otteeseen, ja uusia lehtiä syntyy sitä mukaa.  

Jotta saatavilla olisi aina tuoretta salaattia, sitä on hyvä kylvää muutaman viikon välein.

Minkälaisia ravinteita salaatti kaipaa?

Salaatti ei juuri kaipaa ravinteita, mutta jos kylvät useaan kertaan samalle paikalle tai keräät satoa samoista taimista pidemmän aikaa, ravinteita on hyvä lisätä. Lue lisää ravinteista lannoitekoulusta.  

’Cerbiatta’ kasvaa kasvimaalla, vaikka on jo syksy.

’Cerbiatta’ on melko hyvin kylmää kestävä salaattilajike. Syksyllä viljellessä lehdet eivät ehdi kasvaa suuriksi, mutta ne ovat vähintään yhtä hyviä. Kuva: Lovisa Back

Voiko salaatti talvehtia?

Jotkin salaattilajikkeet ovat toisia sitkeämpiä, ja saattavat selvitä talvesta suojaisassa paikassa. Liian märkä maa saa kuitenkin taimet mädäntymään, ja liian kylmässä ne jäätyvät rikki. Helpointa talvehtiminen on pikkutaimille, jotka on kylvetty syksyllä. Kevään tullen ne alkavat taas kasvaa. Viljele vuoden ympäri -valikoimasta löytyy erityisen hyvin talvehtivia lajikkeita.

Pieniä ’Little Gem’ -salaatin alkuja lavakauluksessa.

’Little Gem’ -lajike on suosittu. Se tekee pieniä, pitkänomaisia salaatinlehtiä. Kuva: Markus Danielsson

Mikä salaattilajike kannattaa valita?

Tutustu salaattien kiehtovaan maailmaan! Jokaiselle löytyy jotakin pehmeistä, pähkinänmakuisista lehdistä rapeisiin ja aromaattisiin salaattikeriin. Tässä pikakurssi erilaisiin salaatteihin.

Lehtisalaatti – Lehdet ovat hyvin löyhästi kiinni kasvissa. Siksi satoa on hyvä kerätä lehti kerrallaan. Parhailta lehdet maistuvat vasta poimittuina. Tammenlehviä muistuttavia lehtiä kutsutaan tammenlehväsalaatiksi, ’Plezir’-lajiketta löytyy myös luomulaatuisena.

’Salad Bowl’ ja ’Red Salad Bowl’ ovat lehtisalaatin vihreä- ja punalehtisiä variantteja, joissa salaatinpäät ovat hyvin löyhiä.’New Red Fire’-lajikkeella on kaksiväriset, hyvänmakuiset lehdet.

Keräsalaatti – Lajikkeita, jotka poimitaan yleensä kokonaan kerrallaan. Lehdet ovat pehmeitä ja melko löyhästi kiinni. ’Matilda’ tekee suuria, tasaisia keriä, ja sitä on saatavilla luomulaatuisena siemenenä. ’Merveille des quatre saisons’ on vanha, punalehtinen lajike, joka kasvaa melko löyhinä salaattikerinä.  

Lehtibatavia – Kerä- ja lehtisalaatin välimuoto. Lehdet ovat hieman paksumpia ja rapeampia, mutta edelleen riittävän löyhästi kiinni, jotta niitä voi poimia myös yksi kerrallaan. ’Lollo Rossa’ -lajikkeen lehdet ovat kaksivärisiä, ja taimi tuottaa suuren sadon.

Sidesalaatti – sidesalaatti, roomansalaatti … rakkaalla lapsella on monta nimeä. Taimista muodostuu upeita, pitkänomaisia lehtiä, joissa on runsaasti makua.

’Little Gem’ ja ’Intredovat vihreä- ja punalehtisiä lajikkeita, joista syntyy pieniä, tiiviitä salaatinlehtiä.

Jäävuorisalaatti – Muistuttaa keräsalaattia, mutta lehdet ovat huomattavasti rapeampia. Ehkä kaupan vihanneshyllyn yleisin salaatti, mutta itse viljeltynä paljon maukkaampi. ’Calmar’ tuottaa vihreitä, kiinteitä ja tiiviitä salaatinkeriä.

Pinaatti kukoistaa syysviljelmässä.

Pinaatti on vähintään yhtä helppohoitoinen ja hyvänmakuinen kuin salaatti. Kuva: Anna Lindeqvist

Muita salaatin tapaan nautittavia lehtiä

Siloendiivi ja punasikuri eivät tarkkaan ottaen ole salaatteja, mutta niitä viljellään ja syödään salaatin tavoin. ’Nuance’-siloendiiviä löytyy luomulaatuisena, ja se kestää hyvin kylmää. ’Palla Rossa 5’ -punasikuri tekee pieniä, punavalkoisia keriä.

Vuonankaali tekee pieniä, kylmää kestäviä lehdyköitä ja sopii erinomaisesti syksyllä ja talvella kasvatettavaksi.

Rucola-nimellä kutsutaan monia pieniä, sormilehtisiä ja mausteisia lehtivihanneksia. Sinappikaali on yksivuotinen. Hietasinappi on monivuotinen. Molemmat nopeakasvuisia ja helppohoitoisia.

Pinaatissa on mieto maku, ja se tekee pyöreää lehteä. Pienet lehdet voi syödä tuoreina, mutta suuremmat ovat parempia kypsennettyinä. Mangoldia löytyy useassa värissä, ja sitä voi poimia pinaatin tavoin pieninä tai suurina lehtinä.  

Kaikenlaiset kaalit voi kerätä jo pieninä lehtinä. Myös punajuurta voi kasvattaa lehtien vuoksi. Parhaimmilta naatit maistuvat, kun taimi on vielä pieni.