MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textNopea toimitus
  • item.textIlmaiset palautukset
  • item.textPerustettu vuonna 1933
Jälleenmyyjille

Lavakaulus – useita eri käyttötapoja puutarhassa

15 May 2023

Lavakaulus on helppo tapa aloittaa puutarhassa kasvattaminen.

Tiesitkö, että lavakaulus muuttuu helposti kasvihuoneeksi, syötävien kasvien ja kesäkukkien kasvupaikaksi tai suojaksi herkille kasveille yksinkertaisten lavakauluskaarien avulla?

Tarvitset vain kaaret, jotka voit kiinnittää lavakaulukseen. Kaarien kiinnittämisen jälkeen voit asettaa muovin, kasvuharson tai verkon niiden päälle luodaksesi kasveillesi täydellisen kasvuympäristön. Se on ihanteellinen tapa esikasvattaa, suojata taimia tuholaisilta ja saada samalla suuri sato herkullisia kasviksia tai kauniita kukkia.

Kaarien ja harson avulla voit pidentää kasvukautta ja kasvattaa kasveja, jotka eivät normaalisti selviäisi ulkona.

Lavakauluskaaret on helppo asentaa suoraan lavakauluksen runkoon. Tässä on muutamia ideoita:

Nelson_Garden_Pallet_Collar_Hoops_Image_3.jpg

Kasvihuone lavakauluksista

Voit helposti tehdä lavakauluksesta pienen kasvihuoneen. Laita kaaret kiinni lavakauluksen reunoihin ja levitä niiden päälle muovikalvoa. Oman kasvihuoneen rakentaminen puutarhaan on oikeasti niin helppoa.
Lavakauluskasvihuoneessa voit kasvattaa salaattia, yrttiä, tomaattia ja kurkkua. Voit myös käyttää sitä esikasvatukseen, näin saat aloitettua kauden varhain.

Tuuleta kasvihuonetta aurinkoisina ja lämpiminä päivinä nostamalla hieman muovikalvoa, jotta raikas ilma pääsee sisään. Jos jätät muovikalvon tiukasti paikalleen, lämpötila voi nousta niin korkeaksi, että kasvit kuolevat.
Jos esikasvatat lavakauluskasvihuoneessa, etuna on se, että muovikalvo suojaa kasveja myös tuulelta ja rankkasateilta.

Nelson_Garden_Pallet_Collar_Hoops_Image_2.jpg

Kasvuharso lavakauluksille

Harso toimii suojana kasveillesi. Voit suojata kasvisi sillä esimerkiksi tuholaisilta. Kasvuharsolla on toinenkin erittäin hyvä ominaisuus – se suojaa kasvejasi myös kylmältä. Varsinkin, jos kaarien päälle laitetaan kaksi kasvuharsokerrosta, sillä on hyvät eristysominaisuudet. Tämä kannattaa pitää mielessä, silloin kun on yöpakkasten vaara.

Kasvuharso on myös hyvä suoja porkkanakärpäsiä ja muita pieniä kärpäsiä vastaan, jotka saattavat aiheuttaa vahinkoa viljelyksellesi.

Kasvuharso toimii kuin kevyesti tuuletettu kasvihuone. Vaikka harso päästää sekä ilmaa että vettä kankaan läpi, kankaan alla voi aurinkoisina ja lämpiminä päivinä tulla hyvin kuuma. Tämän takia sitä on muistettava tuulettaa.

Kasvuharso lavakauluksen päällä suojaa kasvejasi myös kaatosateelta, raekuuroilta ja voimakkaalta tuulelta.

Nelson_Garden_Pallet_Collar_Hoops_Image_1.jpg

Verkot lavakauluksille

Jos kaaliperhoset tai linnut nakertavat satoasi, voit asettaa kaaliverkon lavakaulusten päälle. Se tarjoaa erittäin hyvän suojan ahneita perhosia vastaan, näin kaalisi säästyvät toukilta.

Tiheä verkko estää myös muiden tuholaisten pääsyn viljelykasveihisi. Käytä verkkoa mansikkapenkin peittämiseen, jotta linnut eivät pääse syömään mansikoita. Mansikoiden kasvattaminen lavakauluksissa on tällä tavoin paljon helpompaa. Varmista, että verkko ulottuu lavakauluskehikossa maahan asti, ja pidä se pingotettuna kaarien päällä. Tiukka verkko estää myös etanoiden pääsyn käsiksi mansikoihin.

Muut lavakaulusten edut

Lavakaulusten ja lavakauluskaarien yhdistäminen avaa lisää mahdollisuuksia kasvattamiseen. Erilaisilla peitteillä, kuten muovikalvolla, kasvuharsolla, ja pieni- tai suurisilmäisellä verkolla, voit optimoida kasvattamisen lavakauluksissa.

Maa-aines lämpenee nopeammin kasvilavassa. Tämä johtuu siitä, että kun maa-aines nostetaan maanpinnan yläpuolelle, sillä on kuivattava vaikutus. Maa-aines yksinkertaisesti lämpenee nopeammin kuivana kuin märkänä.

Jos olet kätevä käsistäsi, voit tehdä kasvilavan itse. Liittämällä neljä lautaa yhteen kuormalavan mittojen mukaan (80 x 120 cm), voit käyttää lavakauluksille tarkoitettuja tuotteita (kaaria ja harsoja).

Lavakaulus – aloittelijoille sekä kokeneille

Jos olet jo kokeillut kasvatusta lavakauluksessa muutaman kerran ja haluat viedä viljelysi seuraavalle tasolle tai jos haluat aloittaa kasvatuksen, lavakaulukset kaarilla on loistava valinta. Kaarien avulla voit helposti muuttaa lavakauluksesi pieneksi, tehokkaaksi kasvihuoneeksi. Lisäämällä muovi-, harso- tai verkkopeitteen voit luoda ympäristön, jossa vihannekset sekä yrtit kukoistavat ja kasvavat vahvoiksi ja terveiksi. Näin ne pysyvät myös suojassa tuholaisilta ja vaihtelevilta sääolosuhteilta.

Kysymyksiä ja vastauksia

Mitä korotetun kasvilavan tai lavakaulusten pohjalle laitetaan?

Rikkaruohojen torjumiseksi ja hyvän salaojituksen varmistamiseksi, aseta kasvilavan tai lavakauluksen pohjalle kerros soraa tai kiviä. Sen jälkeen voit lisätä multaa ja kompostia.

Kuinka syvä lavakauluksen pitäisi olla?

Se riippuu siitä, mitä haluat kasvattaa. Yleensä syvyyden on oltava vähintään 30 cm, mutta jos haluat kasvattaa esim. porkkanoita tai perunoita, syvyyden on oltava vähintään 45–60 cm.

Mitkä ovat lavakaulusten tai korotettujen kasvilavojen edut?

Korotettujen kasvilavojen tai lavakaulusten käyttö puutarhassa tarjoaa monia etuja. Ne mahdollistavat paremman salaojituksen ja siten maaperän hapensaannin. Maaperä lämpiää nopeammin kuin tavalliset multapenkit. Voit helpommin hallita maaperän laatua ja ravinteita korotetussa kasvilavassa tai lavakauluksessa. Korotettujen kasvilavojen avulla sinun ei tarvitse kumartua ja työskennellä polvillasi, mikä tekee puutarhanhoidosta helpompaa ja mukavampaa.

Voiko kasvusäkkejä käyttää korotetuissa kasvilavoissa tai lavakauluksissa?

Kyllä, kasvusäkit sopivat kasvilavan tai lavakauluksen täyttämiseen. Se on helppo ja käytännöllinen ratkaisu, jos haluat välttää lavan mullalla täyttämisen perinteisellä tavalla.

Voiko lavakauluksesta tehdä kasvihuoneen?

Kyllä, voit helposti tehdä kasvihuoneen lavakauluksesta kaarien ja muovipeitteen avulla. Tämä antaa kasveillesi lisäsuojaa säältä, ja voit pidentää kasvukautta ja kasvattaa enemmän satoa.

Miten lavakauluskaaret toimivat?

Lavakauluskaaret ovat joustavia metallitankoja, jotka on muotoiltu siten, että ne sopivat lavakauluksen runkoon ja ne peitetään harsolla, muovilla tai verkolla. Ne muodostavat telttamaisen rakenteen, joka suojaa kasveja säältä, mutta antaa samalla valon ja ilman kulkea läpi.