MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Ystävysty perunan kanssa

Perunat sopivat moneen tarkoitukseen, kuten uunissa paistamiseen tai yksinkertaiseen perunasalaattiin. Perunoita on monenlaisia, mutta olen valinnut Maribel Eko -perunalajikkeen ja syysperunan Asterix, jotta perunasta voi nauttia pidempäänkin vuoden aikana.

Lue lisää

Vaihe 1: Ennen istutusta
Perunoiden kasvattaminen kasvatusruukussa on yksinkertaista ja tekee sadonkorjuusta helppoa. Jos valitset eri perunalajikkeita kuten minä, suosittelen ettet istuta eri lajikkeita samaan ruukkuun. Varmista siis, että jokainen lajike saa oman ruukkunsa, sillä kukin perunalaji on valmis korjattavaksi eri aikaan.

Vaihe 2: Valmistele ruukku
Aloita valmistelut tekemällä perunaruukun pohjan salaojitus. Laitan ruukun pohjalle pieniä kiviä ja pientä soraa. Kävyt toimivat myös!

Vaihe 3: Perunoiden istuttaminen
Täytä ruukku mullalla salaojituksen päälle, mutta jätä noin 10 cm ruukun yläreunaan. Syynä on se, että täytät ämpäriä jatkuvasti uudella mullalla perunakasvin kasvaessa. Kun olet täyttänyt ämpärin mullalla, istuta perunat noin 10 cm syvyyteen multaan.

Vaihe 4: Mietittävää
Istutan toiseen ruukkuun kaksi perunaa ja toiseen kolme perunaa. Syynä on se, että käytän kahta eri perunalajiketta. Tuoretta perunalajiketta, joka on valmis korjattavaksi kesän aikana, sekä siemenperunaa, joka on valmis korjattavaksi syksyllä. Tuore perunalajike on hieman pienempi kuin syyslajike. Syyslajike on isompi, minkä vuoksi kaksi riittää ruukkuun.
Kokeile itse, mutta yleisesti suosittelen 2-4 perunaa yhteen ruukkuun lajikkeesta riippuen.

Vaihe 5: Ruukun sijoittaminen
Perunoiden viljely Nelsonin kasvatusruukussa on käytännöllistä, jos asut kerrostalossa kuten minä. Laitan kasvatusruukun aluksi nurkkaan ikkunan lähelle, koska siellä minulla on tällä hetkellä tilaa. Koska Nelsonin kasvatusruukun avulla voin seurata perunoiden kasvua nostamalla sisemmän ruukun ulommasta ruukusta, perunoiden kasvua on helppo seurata.

Vaihe 6: Itujen aika
Kun ituja alkaa tulla, siirrä ruukku aurinkoisempaan paikkaan. Ihannetapauksessa 6 tuntia auringonvaloa päivässä. Lisää multaa säännöllisesti, kunnes ruukun yläreunasta on jäljellä vain muutama senttimetri. En tarkoita, että sinun pitäisi haudata kasvit, joten varmista, että vähintään yksi tai kaksi lehteä on mullan yläpuolella, kun lisäät multaa.