MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textNopea toimitus
  • item.textIlmaiset palautukset
  • item.textPerustettu vuonna 1933
Home / Vinkit ja inspiraatio / Viljele sisällä

Hydroponisen viljelyn perusteet – mitä kasvattaa ilman multaa

27 September 2022

Hydroponinen viljely eli vesiviljely tarkoittaa viljelyä ilman multaa. Se on täydellinen ratkaisu sisätilojen viherpeukaloille, joilla on rajallisesti aikaa sekä tilaa. Ilman multaa voi kasvattaa lähes mitä tahansa. Siitä huolimatta on tiettyjä lajeja, joiden kanssa se onnistuu helpommin. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää vesiviljelystä ja mitkä kasvit sopivat parhaiten kasvamaan sisätiloissa ja vedessä.

Miksi sinun pitäisi kasvattaa lehtivihannekset ilman multaa

Nopeasti kasvavat lehtivihannekset sopivat erityisesti vesiviljelyyn. Niiden lyhyen elinkaaren takia veden laatua on helpompaa ylläpitää koko kasvukauden ajan. Vesiviljelyjärjestelmät, kuten Harvy-viljelylaatikot, ovat erinomaisia kasvattamaan lehtivihanneksia, joiden sato voidaan kerätä jo muutamassa viikossa.

Täten salaatti on loistava valinta vesiviljelyyn, varsinkin lajikkeet, joiden lehdet kasvavat löyhinä ruusukkeina. Lehtisalaattien löyhät lajikkeet ovat myös käytännöllinen valinta, sillä satoa voi kerätä lehti kerrallaan. Juurikkaat, kuten esimerkiksi lehtimangoldi ja useat eri kaalilajikkeet, ovat myös nopeasti kasvavia vaihtoehtoja, jotka sopivat hyvin vesiviljelyyn. Sen lisäksi, että niiden kasvatus on helppoa, ne kasvavat myös hyvin matalina, joka on puolestaan kätevää, sillä ne eivät tarvitse tukia.

nelson_garden_the_basics_of_hydropnic_cultivation_blog_post_image_2.jpeg

Miksi sinun pitäisi kasvattaa yrttejä ilman multaa 

Yrtit kasvavat suhteellisen nopeasti ja ovat kätevän pieniä vesiviljelyä varten. Yrttien kasvattaminen vedessä on varsinaisen hyvä valinta, sillä niillä on taipumus kuivahtaa nopeasti, kun ne kasvavat mullassa. Vesiviljeltynä yrtit saavat jatkuvasti vettä. Hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa basilika, timjami, korianteri, persilja sekä salvia.

nelson_garden_the_basics_of_hydropnic_cultivation_blog_post_image_3.jpeg

Miksi sinun pitäisi kasvattaa tomaatit ja chilit ilman multaa 

Useat tomaatit, joita löydät supermarketeista, on kasvatettu ilman multaa. Kun kasvatat sisätiloissa, kannattaa valita matalana kasvavia lajikkeita, kuten puska- tai amppelitomaatteja. Sama pätee myös chileihin.

Pidä mielessä, että tomaattikasveilla on pitkä kasvukausi, ennen kuin ne tuottavat hedelmiä ja että kasvi tarvitsee ravinteita tasaisesti viimeiseen satoon asti. Tomaateille ja chileille on olemassa niille tarkoitettua kasviravinnetta.

Voiko kukkia kasvattaa ilman multaa?

Monet hyödyntävät vesiviljelyä kasvattaakseen syötäviä kasveja. Silti, kukkien kasvattaminen on myös täysin mahdollista. Esimerkiksi krassit ja kurjenpolvet kukoistavat vesiviljeltyinä.

nelson_garden_the_basics_of_hydropnic_cultivation_blog_post_image_4.jpeg

Voinko kasvattaa useampia lajeja yhdessä vesiviljelyjärjestelmässä?

Voit kasvattaa useita eri kasvilajeja samassa vesiviljelyjärjestelmässä, kuten esimerkiksi Harvy-viljelylaatikossa. Jos aiot tehdä niin, on viisasta valita kasveja, joiden ravinnolliset tarpeet sekä kasvuaika ovat samanlaisia.