MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Innostu tomaateista

Pidän tomaateissa niiden mausta ja monipuolisuudesta. On niin monia reseptejä, joissa tomaatit ovat mukana. Jos olet joskus maistanut Välimeren maista tulevaa tomaattia, niin tiedät, että se on erilainen kokemus kuin mikään kaupasta ostettava. Maku on erilainen. Ainoa mikä mielestäni vastaa näitä tomaatteja, on omat kotona kasvatetut tomaatit. Aloitetaan siis!

Lue lisää

Innostu tomaateista Markuksen kanssa

Hanki ainekset
Tomaatinviljelyn aloittamiseen tarvitset seuraavat asiat:
Tomaatin siemeniä (Markus käyttää tomaatin siementä "Bronzy"), kylvömultaa, pieniä ruukkuja (myös Rootmaster-pienoiskasvihuone toimii), kasvivaloja ja vermikuliittia (se auttaa tekemään mullasta ilmavampaa ja samalla säilyttämään kosteutta ja ravinteita).

Vaihe 1: Esiviljely
Tämä voidaan tehdä kahdella tavalla.

A) Perinteinen tapa: laita tomaatin siemenet ruukkuun, jossa on multaa.
B) Markuksen tapa: Laita siemenet märälle wc-paperille. Kyllä, juuri näin. Tämä on pieni temppu, jonka opin ystävältäni ja joka itse asiassa toimii melko hyvin. Kun paperista nousee pieniä versoja, laita paperi versoineen multaiseen ruukkuun. Se on eräänlainen esikasvatuksen esikasvatus. Sekä A:n että B:n kohdalla mullan ei pitäisi olla liian ravinteikasta tässä ensimmäisessä vaiheessa.

Vaihe 2: Tee salaojitus
Hyvä tapa on käyttää siemenruukkuja, joiden pohjassa on reikiä hyvän salaojituksen varmistamiseksi. Tomaatit pitävät kosteudesta, mutta ne eivät osaa uida. Näin varmistat, että ne saavat tarvitsemansa ilman liiallista kastelua.

Vaihe 3: Ilmanvaihto ja valo
Anna ystävillesi hyvä ilmanvaihto, paljon valoa ja lämpöä. Noin 20-25 celsiusta on hyvä lämpötila. Käytä kasvivaloja varmistaaksesi, että kasvit saavat kaiken tarvitsemansa valon.

Vaihe 4: Tärkeä tietää
Mieti huolellisesti, mihin sijoitat kasvit. Tomaatit pitävät lämpimästä, joten niiden sijoittaminen huonosti eristetyn, vetoisan ikkunan viereen ei tee niitä onnellisiksi. Suosittelen kasvivalojen käyttöä. Valon avulla voit sijoittaa kasvit alueille, joista ne eivät muuten pitäisi.

Vaihe 5: Uudelleenistutus
Istuta tomaattikasvit uudelleen suurempiin ruukkuihin, kun ne kasvavat suuremmiksi. Muista myös ottaa säännöllisesti pois versot oksien välistä, niin säästät kasvien energiaa.

Viimeinen neuvo
Anna kasvien kasvaa vahvaksi 6-10 viikkoa ennen kuin istutat ne ulos. Kun teet niin, aloita "totuttamalla" niitä uuteen ympäristöön pikkuhiljaa. Laita ne ulos joka päivä, ennen kuin laitat ne ulos loppukaudeksi. Kun yöpakkasriski on ohi, ne ovat valmiita ulos siirrettäväksi.

10 hyvää vinkkiä tomaattiystävän uudelleenistutukseen

Miten teillä menee uuden kasviystäväsi kanssa? Toivottavasti tulette hyvin toimeen, sillä nyt on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen – istutukseen. Tutustu näihin 10 vinkkiin, joilla pääset heti alkuun.

1. Ennen uudelleenistutusta
Tämä saattaa kuulostaa karulta, mutta lopeta tomaatin kastelu noin kaksi päivää ennen uudelleenistutusta. Miksi? Se tekee varresta joustavamman ja helpottaa uudelleenistutusta.

2. Ylipitkät kasvit
On tavallista, että kasvit ovat kasvaneet korkeiksi ja huojuviksi esikasvatuksen aikana. Se on helppo korjata. Tomaatit muodostavat uusia juuria vartta pitkin, mikä on varsin näppärää. Kun siis istutat tomaatit uudelleen, muista haudata ylipitkä varsi syvälle mullan alle. Kasvi saa uusia juuria ja ne tekevät kasvista tukevamman.

3. Jätä kasviystäväsi näkymään ruukun reunan yli
Istuta kasviystäväsi uuteen ruukkuun niin, että kasvin yläosa jää reunan yläpuolelle ja suurin osa varresta on mullan alla.

4. Milloin istuttaa uudelleen
Tiedät, että on aika antaa kasviystävällesi lisää tilaa, kun varressa näkyy ensimmäisiä oikeita tomaatinlehtiä. 

5. Löydä oikea ruukku
Halkaisijaltaan 12 cm ruukku on hyvä yleismitta, johon kasviystäväsi voi muuttaa. Siinä on tarpeeksi tilaa kasvaa vahvaksi, kunnes istutat kasvin uudelleen isompaan ruukkuun, jossa se voi kasvaa isoksi.

6. Valmistele multa
Mullan on oltava ravinteikasta ja sillä on oltava myös hyvä vedenläpäisykyky. Rikasta multaa kompostilla, jos mahdollista.

7. Oikea ajankohta
Varmista, että pakkanen on ohi, ennen kuin siirrät kasvin ulos. Kasviystäväsi ei pidä kylmästä.

8. Etsi aurinkoinen paikka
Valitse paikka, jossa kasviystäväsi saa vähintään 6 tuntia aurinkoa päivässä. Tomaatit viihtyvät lämpimässä ja suojassa rankkasateelta ja voimakkailta tuulilta.

9. Hoida kasviystävääsi
Kastele kasvinravinteilla koko kasvukauden ajan, jotta kasvi kasvaa riittävän vahvaksi satoon asti.

10. Pysy kärsivällisenä!
Kaikki tämä saattaa tuntua juuri nyt ylivoimaiselta ja energiaa vievältä. Mutta nyt käyttämäsi energia maksaa itsensä takaisin, kun saat ihania ja maukkaita tomaatteja.

6 tapaa tukea tomaatteja tänä kesänä

Yksi parhaista asioista kasviystävissä? Toistensa tukeminen! Kesäaikaan tomaattiystäväsi kaipaa lisätukea. Jos annat sitä, tomaattikasvisi kasvavat pystyyn, pysyvät terveinä ja tuottavat runsaan sadon. Kuulostaa hyvältä! Tässä on 6 tapaa auttaa tomaattiystävääsi:

1. Tue kasvua säleikön avulla
Kiinnitä tomaattikasvi haluamaasi tukeen juuttinarulla tai kasvukiinnikkeillä. Tämä menetelmä maksimoi tilan, parantaa ilmanvaihtoa ja helpottaa sadonkorjuuta. Tukia on saatavana useita erilaisia, kuten teräksisiä ja bambusta valmistettuja, sekä eri malleja.

2. Ruoki kasviystävääsi
Käytä lannoitetta kasviystäväsi ruokkimiseen. Tomaattikasvien ravinteet on suunniteltu erityisesti tehostamaan tomaattien kasvua tarjoamalla tarvittavia hivenaineita, kuten typpeä, fosforia ja kaliumia.

3. Pidä se lämpimänä...
Tomaatit tarvitsevat lämpöä kasvaakseen. Jos sää alkaa kylmetä, varmista, että suojaat kasvisi viileiltä lämpötiloilta tai hallalta harsolla tai juuttikankaalla.

4. ... mutta pidä se myös kosteana!
Tomaatit vaativat tasaista kosteutta erityisesti kesällä. Kastele multa syvälle tasaisesti ja pyri pitämään multa jatkuvasti kosteana, mutta ei läpimärkänä. Varmistat näin, että kasviystäväsi viihtyy!

5. Poista varkaat
Poista säännöllisesti tomaattikasvien oksien kohdalta nousevat varkaat (sivuversot). Tästä on monia etuja, kuten kasvin energian suuntaaminen hedelmien tuotantoon ja ilmanvaihdon parantaminen, mikä vähentää tautiriskiä.

6. Suojaa tuholaisilta
Tarkkaile tomaattejasi säännöllisesti yleisten tuholaisten, kuten kirvojen, toukkien ja tomaattisarvimadon varalta. Voit käyttää etanaesteitä, hyönteisansoja ja muita hyödyllisiä tuotteita kasviystäväsi suojelemiseksi.